BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Under våren 2015 gick debatten om alkoholpolitiken het i Jönköpings kommun. Socialnämndens ordförande avgick – för att sedan plötsligt återkomma som om ingenting hade hänt. Vi ska titta närmare på vad som egentligen hände och på vad politikerna nu vill. Men först blickar vi tillbaka på det Jönköping som en gång var. Och varför det egentligen blev som det blev.
Skillnaden då och nu
Alkoholpolitiken i Jönköping har de senaste åren varit en infekterad fråga. Enskilda politiker har drivit frågan om en liberalare hållning där framför allt diskussionen om längre öppettider på krogarna har återkommit gång på gång. Vad många däremot glömmer är hur mycket som -faktiskt har hänt under de -senaste drygt 20 åren.
1994 fanns det 5,6 restauranger med serveringstillstånd per 10 000 invånare i Jönköpings län, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det här var innan Jönköping University började växa på allvar. Det var före planerna på att skapa ”Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek”. Jönköping var då en stad med runt 115 000 invånare – och befolkningsökningen hade mer eller mindre stannat av.
Före den starka inflyttning, som bland annat högskolan senare skulle bidra till, var invånarna i Jönköping under 1990-talet en relativt homogen grupp. Frikyrkligheten var fortfarande stark och Jönköping gjorde skäl för namnet ”Smålands Jerusalem”. Alkohol-politiken i Jönköping var, enligt flera lokalpolitiker som har varit med länge, närmast en ickefråga. Starka nykterhetsförespråkare fanns i stort sett i varje parti.
Tidigare reportage
En journaliststudent på Södra Vätterbygdens folkhögskola gjorde under mitten av 1990-talet ett reportage om Jönköpings nattliv. I reportaget går hon på tomma och mörka gator i centrala Jönköping. I de få restauranger som är öppna är ljudnivån låg och människorna stillsamma. Studenten, som senare flyttade från stan, konstaterar krasst i reportaget att nattlivet knappt existerar.
Under den här tiden höll kommunen- strikt på bland annat en praxis som försökte förhindra att för många restauranger etablerades på en för liten yta. Man oroade sig framför allt för en överetablering på Väster i centrala Jönköping och var där väldigt restriktiv med att ge nya alkoholtillstånd. Det där försvann successivt. Och när kommunens nya alkoholpolitiska riktlinjer trädde i kraft 2003 fanns det inte längre med. Vad gäller öppettiderna ändrades däremot inte särskilt mycket. 2003 kunde en restaurang få serveringstillstånd till klockan 03.00 vid ”enstaka tillfälle som exempelvis nyårsafton”.
Men här påbörjades också den stora förändringen. Högskolan började växa. Antalet invånare ökade plötsligt- betydligt snabbare än det hade gjort under 1990-talet. Samtidigt antogs den första stadsvisionen. Munksjöbron började planeras. De första planerna för det som senare blev Atollen och Strandmagasinen vid Munksjön började ta form.
Men inledningsvis fick det ingen större påverkan på alkoholdebatten. Flera av de politiker som var med redan då konstaterar att politikerna som satt i berörda nämnder ännu under början av 2000-talet bestod till största delen av uttalade nykterhetsförespråkare. Någon diskussion om förändringar vad gällde serveringstillstånd fanns inte på den politiska dagordningen.
– Det var en ickefråga, det var ingen som tyckte att det var viktigt. Ingen ville driva det, säger en av de lokalpolitiker som var med då.
Konkurrensfrågan blir politik
I valet 2006 kom så Kent Ly (M) in i Jönköpings kommunfullmäktige. Han fick en plats i tekniska utskottet i kommunstyrelsen. Där arbetade han bland annat med stadsbyggnadsvisionen. Som han beskriver det själv var det i det arbetet som han fick upp ögonen för alkoholpolitiken i Jönköping.
– Det här handlar om stadsutveckling, det handlar om attraktivitet. Vi ska kunna konkurrera med jämförbara städer. Så för mig är det självklart att den här frågan är viktig ur det avseendet, säger han.
Även om han själv understryker att krogarnas öppettider egentligen bara var en liten del av det han ville driva så gjorde han det till sin profilfråga. Debatten började bli hetare.
Krögarna började under den här tiden alltmer högljutt protestera mot, vad det tyckte var, en allt för restriktiv alkoholpolitik. De kritiserade förvaltningens inspektörer som de tyckte betedde sig oprofessionellt. Men bland politikerna var de få som höjde rösten. 2012 förnyades visserligen de alkohol-politiska riktlinjerna. Där höjdes kravet på inspektörernas utbildning. Och antalet enstaka dagar som krogarna fick servera alkohol längre än till 02.00 preciserades.
”Påskafton, juldagen och nyårsafton är de dagar som kan medges”, står det i riktlinjerna som fortfarande är de som gäller i Jönköpings kommun.
Både i valet 2010 och 2014 genomförde Kent Ly egna personvalskampanjer med budskapet att krogarna måste få servera alkohol längre in på natten. Han var då ännu närmast ensam bland politikerna att så aktivt driva frågan. Men så kom förändringen.
Överklagade beslut
Först förlorade Tommy Myllymäkis- restaurang på Spira sitt serveringstillstånd under socialnämndens möte den 15 december 2015. Restaurangen överklagade och vann senare i förvaltningsrätten. Innan ärendet var avgjort fattade nämnden ytterligare tre uppmärksammade beslut under mötet den 15 mars 2016. Nämnden beslutade då enhälligt att dra in serveringstillstånden för både Murphys och Red Lion.
På samma möte beslutade de också att ge den nya skybaren Vy serveringstillstånd – men med tillägget att hissarna i huset skulle vara låsta till att bara gå mellan våning 1 och 16. Något som krögarna menade var omöjligt att genomföra i praktiken. En månad senare beslutade socialnämnden att även dra in tillståndet för Seaside.
Samtliga fall har överklagats. Och i samtliga fall har antingen förvaltningsrätten ändrat beslutet eller så har socialnämnden själva valt att ändra det i efterhand. Socialnämndens ordförande Ola Nilsson (KD) fick löpa gatlopp i medierna. Kritiker har pekat på hans kyrkliga bakgrund. Han driver en egen kristen stiftelse. Han är medlem i Svenska alliansmissionen som aktivt arbetar för nykterhet i samhället.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att påstå att han ensam driver en restriktiv alkoholpolitik är däremot felaktigt. Med Spira-restaurangen som enda undantag så var det en enig socialnämnd som fattade beslut om att dra in alkoholtillstånden i de uppmärksammade fallen. Socialnämnden gick dessutom i samtliga fall på förvaltningens rekommendation. Däremot ledde debatten till att oppositionsrådet Ilan De Basso (S) plötsligt steg in på arenan. Han reagerade på hur Nilsson under den tiden uttalade sig i media. Han tyckte att socialnämndens ordförande gick ut och öppet recenserade enskilda näringsidkare. I en intervju med Jönköpings-Posten kom De Basso med stark kritik – vilket fick Nilsson att avgå. Kort senare konstaterade socialdemokraten även att de alkoholpolitiska riktlinjerna borde ses över och han öppnade för förlängda öppettider på krogen.
Flera lokala politiker konstaterar att de överraskades när De Basso plötsligt klev in i debatten. Socialdemokraterna i Jönköping har under många år varit restriktiva i alkoholpolitiken. Men själv tycker han inte att det var så konstigt.
– Det handlar inte om att ha en liberal hållning i den här frågan. Alkoholen är ingenting man ska hantera hur som helst. Men eftersom tillgången är som den är i dag så är det bättre att ha det i samarbete med seriösa aktörer och branschföreträdare än i miljöer som inte är kontrollerade och dessutom i vissa fall är illegala, säger han.
De Basso konstaterar att samhället, och så även Jönköping, har förändrats. Det går inte att, som förr, tro att mer begränsade öppettider på krogen automatiskt gör att det dricks mindre alkohol. Tvärtom är tillgången på alkohol så stor i dag att det snarare får följden att den som vill fortsätta dricka efter krogens stängning kan välja att göra det – men i helt andra och oövervakade miljöer. Vem som helst kan ringa en langare mitt i natten och få en flaska som är inköpt nere i Europa. Det samtidigt som vi blir alltmer kontinentala i Sverige. Det är inte längre ovanligt att vi väljer att gå ut och äta middag sent på kvällarna. De är inte längre självklart att vi äter middag hemma klockan 17.00 som förr, konstaterar De Basso. Efter debatten i media fattade Socialdemokraternas fullmäktigegrupp ett enhälligt beslut om att arbeta för en översyn av alkoholpolitiken.
Andra kommuner
Samtidigt har även andra kommuner drivit igenom motsvarande förändringar. Västerås införde 2012 förlängda öppettider på prov. Argumenten de framförde var ungefär de samma som framförs i Jönköping. Staden hade gått från att vara en industristad till att bli en studentstad. Befolkningen hade förändrats och behoven hade blivit annorlunda.
Polisen var väldigt skeptisk till att öppettiderna skulle förlängas i Västerås. De trodde att det skulle leda till mera våld. Men samtidigt finns det forskning som visar att det kan få motsatt effekt då förlängda öppettider leder till att alla krogbesökare inte lämnar stället samtidigt. Så politikerna i Västerås röstade för att pröva det. Alla partier utom KD röstade för. Och nu, för bara två veckor sedan, konstaterade politikerna att testet har varit lyckat och de nya förlängda öppettiderna fastställdes.
– Polisen var väldigt skeptisk innan, men det visade sig att det inte ledde till mer bråk, säger Carin Lindman (S), kommunalråd i Västerås.
Talade öppet
Även Moderaterna i Jönköping talade öppet om att driva igenom frågan om längre öppettider under den där våren. Men sedan försvann det plötsligt från dagordningen. Och innan Ola Nilsson ens hade missat ett enda möte i socialnämnden så kom han tillbaka och har sedan fortsatt som om ingenting hade hänt. Enligt honom själv var det så många kolleger, från flera olika partier, som hörde av sig och bad honom återkomma att han till sist kände att han inte kunde hålla sig borta.
Flera lokala politiker, på båda sidor om blocken, konstaterar att det fanns långt gångna planer på att driva igenom en översyn av alkoholpolitiken redan under hösten 2016. Men så seglade i stället arenafrågan upp dagordningen. Plötsligt tog de politiska striderna om var och om J-Södra skulle få en ny arena över hela den politiska debatten. Debatten skapade inre konflikter i det borgerliga blocket. Flera allianspolitiker vittnar om att samarbetet blev så sårigt att det, under de senaste månaderna, har funnits en seriös oro för att det ska spricka. Skulle nu dessutom alkoholpolitiken ha lyfts fram, där alla från början antar att KD har en annan uppfattning än de övriga allianspartierna, så skulle det kunna skada samarbetet ytterligare. Man har inte vågat driva frågan vidare – fram tills nu.
En rak fråga
Medan andra allianspolitiker nu inte vågar lyfta frågan så öppnar plötsligt Ola Nilsson själv för en förändring. När ETC Jönköping med en rak fråga undrar om han tror att även KD kan rösta för en förändring av alkoholpolitiken, där krogarna skulle ges serveringstillstånd längre in på natten, så ger han ett överraskande svar.
– Jo, men det tror jag. Det har varit ett generationsskifte i Kristdemokraterna också så det skulle absolut inte vara omöjligt, säger han.
Han konstaterar att ett sådant beslut, enligt honom, behöver utredas och förankras med polisen, Länstrafiken och andra som berörs. Och han ser inga problem med att det arbetet skulle påbörjas redan nu före valet 2018. Han hoppas på att politikerna kan komma till ett gemensamt beslut som alla sedan kan hålla sig till under flera år framöver.
– Jag tycker att man kan ta en rejäl diskussion och utreda det och så får vi alla rätta oss efter det sedan om det blir en förlängning. Sedan får man stå för det beslutet under en relativt lång period, säger Ola Nilsson (KD).
Andra allianspolitiker
Andra allianspolitiker konstaterar att Nilssons svängning i frågan sannolikt handlar om den interna debatten inom KD. Medan debatten har gått het det senaste åren har, enligt flera politiker, inte heller KD varit eniga om att en förändring av alkoholpolitiken per automatik skulle vara dålig. Samtidigt ska det inte missförstås som att Ola Nilsson nu vill förlänga öppettiderna på krogen. Däremot öppnar han för att det kan utredas.
Med det beskedet kan nu frågan drivas vidare tidigare än det såg ut som för bara någon vecka sedan. Både M och S säger vilja lyfta frågan redan innan valet.
– Vi har lyft den i vår fullmäktigegrupp och kollat hur temperaturen har varit där och jag känner att vi har ett stöd inom Moderaterna för att lyfta frågan. Om det är helt möjligt vet jag inte men min förhoppning är att man ska kunna lyfta det inom 2017, säger Christoffer Gullberg (M), vice ordförande i socialnämnden.
Fotnot: Reportaget baseras huvudsak på intervjuer med ett flertal både tidigare och nuvarande kommunpolitiker i Jönköping samt företrädare för restaurangnäringen.