– Är det gult, grumligt, grönt eller blått så rekommenderar vi att man inte badar just där. Små barn och djur och är extra känsliga och ska absolut inte få i sig det, säger Anna Engström, chef för miljöenheten i Lerums kommun.
Algblomningar är något naturligt som uppstår när algerna förökar sig men på grund av övergödning har de blivit vanligare på högsommaren. De är ofta tillfälliga och flyttar sig med vindar och strömmar. Det gör det svårt att ta prover på algerna och artbestämma dem.
Ingen algblomning i Göteborg
Anledningen till att kommunen avråder från bad vid algblomning är att när vissa alger ansamlas kan de framkalla olika toxiner som kan ge diarréer, kräkningar och hudirritationer.
I Göteborg har vare sig miljöförvaltningen eller park- och naturförvaltningen fått några indikationer på algblomning och i Lerum är det normalt sett ovanligt den här tiden på året.
– Vi är ganska ovana vid att det sker här och så mycket. Det verkar vara gynnsamma förhållanden just nu. Det krävs ju att näringsämnen tillförs till exempel vid kraftiga regn och att temperaturen är gynnsam, säger Anna Engström.
Bättre situation i havet
I havet längs västkusten ser algsituationen betydligt bättre ut i år än förra året vid samma tid. Då i juli återfanns mycket höga halter av alggifter i Bohuskusten och musselodlingar stängdes under en period. Endast några enstaka rapporter om alger som kan bilda gifter har observerats i år och just nu finns ingen avrådan från att äta vilda musslor längs Bohuskusten.
SMHI och Livsmedelsverket tar regelbundna prover i vatten och musslor och rapporterar till länsstyrelsens informationscentral för Västerhavet. För ett par veckor sedan densamma larm om förekomst av en alg som kan bilda nervgift, men enligt Anna Dimming, marinbiolog vid informationscentralen, var det svårt att avgöra vilken art det var.
– Vi tar det säkra före det osäkra och går ut och varnar allmänheten om vi får observationer om alger som potentiellt kan producera nervgifter.
Hon påpekar att det alltid går att köpa musslor i handeln och att dessa är kontrollerade och giftfria.