Svensk-somaliska läkarföreningen konstaterade under tisdagen att inte mindre än sex av de 15 som då avlidit i regionen hade somaliskt ursprung och enligt Smittskydd Stockholm är Järvabor överrepresenterade bland de inlagda på sjukhusens intensivvårdsavdelningar.
Ovanligt öde
Under tisdagseftermiddagen är Rinkeby torg – en plats som i normala fall sjuder utav liv, rörelse och kommers – nästintill ödelagt. Bara någon enstaka person vågar sig fram till frukt- och grönsakshandlaren mitt emot tunnelbaneuppgången. Omar Jama-Mumin, som kom till Sverige från Somalia 1992, tillhör en av de få som har vågat sig ut.
– Folk är väldigt chockade och rädda nu efter den här nyheten tror jag. Därför stannar de hemma. Jag tillhör själv inte någon riskgrupp, men jag kör taxi och träffar många människor i jobbet, framför allt många gamla genom färdtjänsten, så jag är rädd att jag ska föra smittan vidare till någon i min familj, säger han.
Dålig samhällsinformation
Precis som många andra tror Omar Jama-Mumin att den dåliga tillgången på samhällsinformation om hur man skyddar sig själv och sin omgivning från att smittas på andra språk än svenska kan vara en orsak till att smittan spridits bland svensksomalier i Järva.
– Ingen har varit här och informerat människor. Det finns många samlingsplatser, som moskén till exempel, men jag har inte sett någon information. Nu har vi många som är döda och ligger på sjukhus, kanske till viss del till följd av det, säger han.
Svårt sjuka kusiner
Hibak Khader, 20, kommer ut från livsmedelsbutiken på torget med tunga matkassar i båda händerna. Hon, som fortfarande bor hemma med sina äldre föräldrar och tre syskon, säger att hon är jätterädd för att smittas av coronaviruset.
– En kusin till mig och hennes familj, som bor i Nynäshamn, är väldigt sjuka! De har legat hemma i över en vecka nu med hög feber, men får inte komma in på sjukhuset. Man blir jätterädd, vad ska hända med dem, frågar sig Hibak Khader.
Hon försöker anpassa sig till den nya situationen så gott det går.
– Det är inte så mycket man kan göra, men jag försöker att tänka extra mycket på handhygienen, jag håller avstånd till mina kollegor på lagret där jag jobbar och jag åker inte med kollektivtrafiken just nu, säger hon.
”Jag är mycket rädd”
Mitt på torget står frukt- och grönsakshandlaren Esmek Muhammed iförd ansiktsmask och ljusblå skyddshandskar. Eftersom han lider av svår astma är han extra försiktig.
– Jag är mycket rädd nu. Eftersom jag träffar mycket folk här på torget är risken stor att jag kan smittas. Men jag har inte heller råd att bara stanna hemma, säger han.