Våldsam inledning
Fallet är ett av flera det senaste året där en son har mördat en förälder. Allra mest uppmärksamhet har troligen riktats mot det som just nu är uppe i Göteborgs tingsrätt, det med Nadja Blom som i somras blev brutalt påkörd av en bil och avled. Inte minst har det uppmärksammats sedan misstankarna riktades mot hennes egna söner. Att barn dödar sina föräldrar är ovanligt – men inte unikt. Varje år sker ett antal fall, enligt Socialstyrelsen.
– Det är svårt att få fram en exakt siffra, men det rör sig kring en handfull fall årligen där vi vet att vuxna eller halvvuxna barn dödar en förälder, säger Moa Mannheimer, utredare på Socialstyrelsen.
Det här året tycks ha börjat extra våldsamt. Under bara några veckor har det skett fyra misstänkta mord, där förövaren tros vara den dödades vuxna barn. I början av februari hittas en kvinna död i sitt hus i Källby utanför Götene. Samma dag grips hennes 45-årige son, och häktas på sannolika skäl. En vecka senare larmar kollegor till en 60-åriga kvinna i Tuve i Göteborg. Kvinnan har inte dykt upp på sitt jobb. Hon hittas död i sin lägenhet, där även hennes son befinner sig. Han sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Ytterligare två veckor senare grips en ung man i Borås, misstänkt för att ha mördat sin pappa. Och i början av mars hittas en man i 20-årsåldern och hans 45-åriga mamma döda i sin villa i Luleå. Exakt vad som har hänt är ännu oklart – men samma dag som de dödas berättar SVT Norrbotten om röda blodspår i den vita snön, och om hur en ung, beväpnad man grips utanför huset. Ganska snart står det klart att mannen är en 19-årig familjemedlem, offren hans bror och mamma. 19-åringen har erkänt, och sitter nu häktad i väntan på åtal och rättegång. Vad han har haft för motiv har inte framkommit än, men klart är att gärningsmännen i många fall lider av någon form av psykisk ohälsa.
– När det gäller vuxna barn som dödar sina föräldrar handlar det generellt sett om psykisk ohälsa. Det kan vara väldigt tragiska fall där barnet har en psykisk sjukdom, och vänder sig mot den som egentligen står den närmast, kanske den som har hjälpt personen mest av alla. Det är ytterst ovanligt att vuxna barn dödar sina föräldrar, men när det sker, så finns nästan alltid psykisk ohälsa med i bilden, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi som forskat om bland annat våldsbrott.
Mådde dåligt i flera år
I en rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, dras liknande slutsats. När det gäller mord inom en familj är psykisk ohälsa särskilt vanligt – 65 procent av gärningspersonerna var på något sätt drabbade. Det sambandet är även tydligt i Socialstyrelsens dödsfallsutredningar.
– Den vanligaste bakgrundsfaktorn är allvarlig psykisk ohälsa, inte sällan i kombination med missbruk. Enligt forskningen är det också vanligt att barnet själv varit utsatt för våld eller försummelse av föräldern i fråga, säger Moa Mannheimer.
Men det är långt ifrån alltid som sjukdomen är så pass allvarlig att gärningspersonen döms till rättspsykiatrisk vård. 20-åringen som dödade sin mamma i Eskilstuna gjorde det till exempel inte – däremot hade han mått dåligt i flera år och varit intagen för psykiatrisk vård. Enligt hans syster hade han hotat att döda sig själv två veckor innan han tog livet av deras mamma. I ett annat fall från förra året görs en annan bedömning – en man som dödar sin egen syster och hennes sexåriga son i en villa i Mälarhöjden i Stockholm döms till rättspsykiatrisk vård. Mannen har lång dokumenterad sjukdom, och har bland annat fått diagnosen schizofreni.
– En särskild diagnos utgör i sig sällan någon hög risk, men schizofreni ihop med till exempel alkohol, då ökar risken för våldsbrott, säger Jenny Yourstone.
1,5-åring misstänks mördats
Att barn dödar föräldrar och syskon är svårt att förstå – men kanske är det ännu svårare att förstå att en förälder kan döda sitt barn. Även den typen av mord har skett flera gånger det senaste året. Mest uppmärksammat är kanske fallet med åttaårige Tintin i Luleå, som i början av januari hittas död i sin pappas bostad. Men bara några veckor tidigare misstänkts en 1,5-åring i skånska Eslöv ha mördats. Häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordet, sitter hans pappa.
– Han omhäktades förra veckan, mer än så kan jag inte uttala mig om, säger åklagare Josefin Sävlund.
Psykisk ohälsa är vanlig även bland föräldrar som dödar sina barn. Tintins pappa kan enligt en första rättspsykiatrisk utredning lida av en allvarlig psykisk störning. Och den misstänkta 40-åringen i Eslöv verkar också ha haft psykiska problem. I en dom från förvaltningsrätten framgår att han under sommaren var under sluten psykiatrisk tvångsvård. Överläkaren menar då att han lider av en allvarlig psykisk störning.
I Socialstyrelsens senaste dödsfallsutredning framgår att många av gärningspersonerna under året före mordet har haft kontakt med olika samhällsaktörer, framför allt hälso- och sjukvården men också socialtjänst och rättsväsendet. Moa Mannheimer menar att det finns brister i stödet – problem som missbruk och psykisk ohälsa är sällan okänt.
– Det vi konstaterar är att många inte får det helhetsstöd de hade behövt. Vi har sett exempel på att en person släppts ut från psykiatrin trots att de pratat om att döda någon, och kort därpå sker brottet. Att det händer visar på vikten av att vi skapar ett bättre skyddsnät.
Fotnot: Hugo heter egentligen något annat.