Men när Dagens ETC kollar hur det har gått visar det sig att Uddevalla tvingats bryta mot sina egna regler, något som facket kritiserar. Personalbrist gör att det ändå hänt att ovaccinerade jobbar nära patienter.
– Ena stunden duger man, och nästa stund duger man inte. När det saknas personal så har ovaccinerade jobbat vårdnära. Jag har pratat med medlemmar som har fått gå och städa sina gamla lokaler för att de inte är vaccinerade, men nästa dag har de kunnat jobba vårdnära för att det saknas personal, säger Annette Frisk, ordförande för Kommunal Uddevalla.
Hon uppskattar att det i dag är ett 40-tal personer som av olika skäl inte är vaccinerade. Och hon är kritisk till hur de blivit behandlade.
– Jag anser att arbetsgivaren måste vara konsekvent. Man kan inte hålla på och flytta personal fram och tillbaka, säger hon.
”Omställningsperiod”
Enligt Roger Granat, socialchef i Uddevalla, har det behövts en omställningsperiod för att få vaccinerad personal på plats.
– Vi kan inte lämna våra brukare utan omsorg, men så fort som möjligt ställer vi om till enbart vaccinerad personal, säger han.
Annette Frisk säger att hon kan förstå att arbetsgivaren vill att personal som jobbar vårdnära ska vara vaccinerad. Men hon tycker att det gick lite fort när de nya reglerna infördes.
– Ska man göra så här så måste man ha gjort en ordentlig genomlysning av risker och konsekvenser, säger hon.
Förhandlingar inleds
Samtidigt planerar Uddevalla kommun nu att ta ytterligare ett steg när det gäller vaccinkravet. Uddevalla har hittills gått på samma mjuka linje som andra kommuner. Personal har fått byta arbetsuppgifter, men det har inte varit tal om några regelrätta omplaceringar. Men nu har man kallat facken till förhandlingar i början av december om det 40-talet personer som inte vill vaccinera sig.
– Vi får inleda samtal med de fackliga organisationerna om hur en sådan omplacering kan se ut. Det är lite ny mark, det har inte varit pandemi så ofta i Sverige och det här är ett sådant virus att vi har bedömt att man måste vara vaccinerad för att jobba med våra målgrupper. Vi tar det sakta, men steget närmar sig där vi diskuterar omplacering. Vi får se vart det slutar, säger Roger Granat.
En av de första kommunerna som valde att stoppa ovaccinerad personal från att jobba nära patienter var Arjeplog. Beslutet fattades i slutet av september och innebär att personal inom hemtjänsten som inte är vaccinerade får utföra arbetsuppgifter som inte är vårdnära. Det kan till exempel handla om att städa, diska eller tvätta.
Fåtal ovaccinerade
Det är dock bara ett fåtal som berörts av beslutet. I slutet av september var all fastanställd personal, cirka 100 personer, inom äldreomsorgen dubbelvaccinerade. Men inom hemtjänsten fanns ett fåtal som inte var det. Enligt socialchefen Robert Cortinovis har fem-sex personer fått andra sysslor sedan beslutet fattades, och han säger att ovaccinerad personal inte är någon utmaning för kommunen.
– Idag är nästan alla vaccinerade och de som inte är det väntar på sin sista dos, eller helt enkelt avstår från att vaccinera sig. Men de är så få nu så vi har inte kvar problemet, säger han.
Ingen omplacerad
I början av oktober gav Irene Svenonius (M), regionråd i Stockholm beskedet att regionen hade börjat omplacera personal som inte var vaccinerad. Men i en genomgång som Svenska Dagbladet gjorde drygt två veckor senare hittades dock inte ett enda fall.
Och än idag vekar ingen ha blivit omplacerad. Carina Lenngren, vice ordförande för Kommunal i Stockholm och ansvarig för sektion Universitetssjukhuset, säger att hon fortfarande inte känner till något fall där någon blivit omplacerad eller fått byta arbetsuppgifter.
– Vi har inte fått kännedom om något fall. Jag kan tycka att det inte känns seriöst som arbetsgivare att göra ett sådant utspel, säger hon.
Dagens ETC har sökt Irene Svenonius för en kommentar.
Carina Lenngren betonar att hon tycker att alla ska vaccinera sig, men hon menar att diskussionen landat helt fel.
– Vi är för att man ska vaccinera sig. Men man kan
inte tvinga någon i dagsläget. Det handlar om att uppmuntra och att se till att man har tillräckligt med information. Dessutom tycker jag att det behövs en nyansering i diskussionen. Vad gör vi med medborgare som vägrar att vaccinera sig och där våra medlemmar ska gå in och göra en vårdinsats? säger hon.
Här stoppas ovaccinerad personal
Arjeplog
Kommunen beslutade 29 september att personal inom omsorgen ska vara vaccinerad för att få jobba patientnära. När beslutet togs var all personal inom äldreomsorgen vaccinerad, och 97 procent av personalen i hemtjänsten var vaccinerad.
Uddevalla
Kommunen frågar från och med 21 oktober personal inom missbruksvården, LSS och äldreomsorgen om de är
vaccinerade. Ovaccinerad personal får inte jobba på ett avstånd närmare än två meter från patienter. Ungefär 2 500 personer jobbar inom socialtjänsten med brukare och när beslutet togs var uppskattningsvis tio procent av dem ovaccinerade, enligt SVT.
Uppsala
Äldrenämnden beslutade 18 oktober att ovaccinerad personal inte ska jobba nära äldre. De berörda ska enligt SVT få andra arbetsuppgifter.
Stockholm
Den 11 oktober gick Stockholms stad ut med direktivet att personal inom hemtjänsten som själva uppger att de är ovaccinerade ska få andra arbetsuppgifter. Regionrådet Irene Svenonius har också uppgett att regionen omplacerar ovaccinerad personal. Om det verkligen skett och i så fall i vilken utsträckning är oklart.