– Det beror på tv:n! svarar en man som får medhåll av flera andra.
Halvtimmespromenader
Och han har en poäng. Många blir stillasittande i tv-soffan i stället för att röra på sig. Enligt nya rön är det faktiskt minst lika farligt för hälsan att sitta still länge som att röka.
– Båda kan förkorta livslängden med flera år. Max en halvtimme ska man sitta still, sedan bör man röra på sig även om man bara ställer sig upp i två minuter, säger Tove Axelsson-Landberg.
Så att kasta ut fjärrkontrollen så att man måste resa sig och gå fram till tv:n för att byta kanal är faktiskt en hälsofrämjande idé. Och att hårdträna på gym några gånger i veckan räcker inte.
– Det är naturligtvis jättebra att träna på gym. Men man kan inte träna två–tre timmar i veckan och tro att man därför kan sitta still resten av tiden. Det ska vara kontinuerlig rörelse, vardagsträning som man får av att exempelvis promenera eller cykla, städa eller fixa i trädgården.
Tove Axelsson-Landberg berättar att vi ska röra på oss minst 150 minuter i veckan enligt rekommendationer som bland annat Folkhälsomyndigheten och WHO står bakom.
– Ett sätt är att promenera en halvtimme så fort man orkar fem dagar i veckan.
Svårt att resa sig
Hon visade även flera enkla övningar som är lätta att göra hemma. Som tåhävningar eller att sätta sig ner och resa sig upp igen flera gånger på raken.
– Flera patienter som går hos oss på sjukgymnastiken har problem med att resa sig upp. Så det är jättebra att öva på det. Och man ska inte ge upp även om det går trögt i början, resultatet kommer, säger hon.
Åhörarna testade även att stå på ett ben. Det är en annan övning som är lätt att göra hemma. En övning som sjukgymnasterna även använder i sitt arbete.
– Våra patienter får stå på ett ben för att testa balansen. Kan de stå i trettio sekunder så har de inga balansproblem.
En enklare balansövning är att bara stå still och fokusera med blicken på något en stund.
Åhörarna på Koppargården klarade av att göra Toves övningar med bravur.
– Ni är jätteduktiga! Men nu har ni gjort den här övningen massa gånger, det räcker med tio, säger hon och skrattar.
Viktiga vardagsrörelser
Hon berättar att årskullarna som är pensionärer nu oftast har mycket bättre fysik än yngre generationer.
– De har haft kroppsarbeten och hållit igång i vardagen på ett helt annat sätt, vilket många fortsätter med efter att de har gått i pension. De fixar i trädgården, städar och lagar mat och sätter sig i tv-soffan först sent på kvällen. Vi som är födda på 70-talet och senare har stillasittande jobb i en helt annan utsträckning och ett annat beteende på vardagarna. Allt fler tränar, men det hjälper som sagt inte om man sitter still resten av tiden.
Dessutom har det kommit massa ny teknik som gör det enklare att avstå från att själv göra vardagssysslor. Så nya hjälpmedel som robotdammsugare, snöslungor och robotgräsklippare kan även betraktas som hälsofaror.