– Vi fyller även på lagren i undersökningsrummen och gör i ordning dem inför nästa patient, vi sköter tvätten och personalens utrymmen bland annat, berättar Hanna Öhrn.
Internutbildning
Hanna hade ingen utbildning inom tandvård när hon fick jobbet.
– Vi har gått en utbildning i hygien och hur vi ska jobba i sterilen plus en internutbildning här, berättar hon.
Fidan är däremot utbildad tandtekniker, så han har studerat tre år på universitet. Men det finns inga lediga jobb som tandtekniker i Örebro.
– Jag är jätteglad över att jag har fått det här jobbet så att jag ändå får jobba inom Folktandvården, säger han.
Fidan jobbar även som röntgensköterska och framkallar röntgenbilder åt tandläkarna och tandhygienisterna.
I dag arbetar 17 tandvårdsbiträden inom Folktandvården i länet. Alla har projektanställningar, för från början skulle tandvårdsbiträdena endast täcka en akut brist på tandsköterskor.
Nu vill Folktandvårdens ledning permanenta lösningen med tandvårdsbiträden. Fast facket har synpunkter.
– Vi kan inte säga nej till funktionen som tandvårdsbiträden har, eftersom det råder brist på tandsköterskor. Förhandlingarna gäller främst vilka arbetsuppgifter tandvårdsbiträden får utföra och lönerna, säger Pia Browall, vice ordförande på fackförbundet Visions Örebroavdelning.
Liten löneskillnad
Pia Browall berättar att samtliga fackförbund kräver att tandvårdsbiträden inte får assistera tandläkare och tandhygienister när de behandlar patienter.
– Arbetsgivaren vill att varje klinik ska få bestämma själva vad tandvårdsbiträdena ska göra, men vi anser att endast utbildad personal ska assistera under behandlingar. Tanken var från början att tandvårdsbiträden enbart skulle få arbeta i sterilen. Vi kräver också att arbetsgivaren gör en konsekvensanalys innan tjänsterna kan permanentas, säger hon.
Lönerna är en annan stötesten. En utbildad tandsköterska har en ingångslön på 19 500 kronor. Tandvårdsbiträdenas ingångslön är 17 500 kronor.
– Det gör en skillnad på 840 kronor i plånboken efter att skatt och andra avgifter som avbetalning av studielån är avdragna. Utbildning måste löna sig mer än så, säger Pia Browall.
Ny utbildning
Arbetsgivaren däremot hoppas att tandvårdsbiträden ska bli intresserade av branschen och vilja utbilda sig till tandsköterska. Till hösten startar ny tandsköterskeutbildning i Örebro.
– Den har regionalt intag, så vår förhoppning är att de stannar kvar och jobbar i länet efter utbildningen. Det finns redan en utbildning i Lindesberg, men den har riksintag, säger regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).
Tandvårdsbiträdet Hanna Öhrn säger att hon mycket väl kan tänka sig att plugga vidare till tandsköterska i framtiden.
Mindre stress
Både hon och Fidan Pacolli trivs mycket bra på Folktandvården i Haga. De hoppas att deras tjänster blir permanenta så att de får vara kvar.
– Det bästa med jobbet är att jag lär mig nya saker hela tiden och att jag träffar mycket folk, säger Hanna.
Vanja Vunjak är koordinator för de tandvårdsbiträden som jobbar på Folktandvården i Haga och i Lekeberg. Hon berättar att den övriga personalen på Haga är glada över att ha fått två tandvårdsbiträden.
– Förut gjorde tandsköterskorna arbetsuppgifterna som Hanna och Fidan gör nu. Vi hade ont om personal, det var mycket stress och en dålig arbetsmiljö. Nu är det mycket bättre. Det märks verkligen när Hanna och Fidan inte är här, säger hon.