– Varje år anmäler vi drösvis med uteserveringar för brister till Stadsbyggnadskontoret, men kan inte se att det händer något. Vad är problemet? Serveringarna byggs upp på nytt varje sommar och det borde vara enkelt att åtgärda fel som är påtalade, säger Anders Westgerd.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bristen på uppföljning och konsekvenser av anmälningarna är frustrerande.
– Det ger signalen att Göteborgs stad säger att det här är en lag som det är okej att bryta mot. Jag vet inga andra lagar som det är lika enkelt att strunta i.
Röra sig fritt med rullstol
Plan- och bygglagen kräver att uteserveringar ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga och att det ska gå att röra sig fritt mellan borden i rullstol. Under sommarmånaderna bygger många restauranger uteserveringar i trä på gatan.
Många är fasta moduler med bord och bänkar där det inte går att sitta vid borden i rullstol. Andra är otillgängliga på grund av höjden över gatan och inte sällan byggda i terrasser som gör att även om en liten del i bästa fall är tillgänglig så kan en rullstolsburen inte komma åt majoriteten av borden.
– Ner med det på gatan då, om de inte kan bygga så att jag kan ta mig upp på serveringen med rullstol. Eller håll höjden centimeterhög, så är en stor del av problemet löst, säger Anders Westgerd.
I sommar har Stadsbyggnadskontoret delat ut vitesföreläggande till sju uteserveringar.
– Det borde ju hänt mycket tidigare. Och varför bara sju? Härom året anmälde vi ett 60-tal uteserveringar till Stadsbyggnadskontoret, säger Anders Westgerd.
– Jag håller inte med om att det inte har blivit bättre sedan 2014. Det tycker jag att det har, men det krävs fortfarande stora förbättringar och vi är inte så långt framme som man önskar sig, säger Pia Hermansson, bygglovschef på Stadsbyggnadskontoret.
Säsongen hinner ta slut
Trögheten i bygglagen och den säsongsbetonade naturen hos uteserveringarna är faktorer som försvårar processen. En servering som inte håller måttet får ett föreläggande och en föreskriven tid att frivilligt åtgärda problemet innan vite kan utdömas. Överklagas sedan beslutet är säsongen över innan det har hunnit komma en konsekvens för restaurangen.
– Visst kan man önska att det vore enklare, att någon som inte sköter sig helt enkelt inte får tillstånd nästa år. Men lagen är inte formulerad så, vi måste ge en ny tillståndsprövning varje år. Den här sommaren gör vi ändå en satsning för att snabba på processen så att det kommer att bli en påföljd för de restauranger som fått ett föreläggande och inte åtgärdar det, säger Pia Hermansson.
Under rundturen i de uteserveringstäta kvarter runt Avenyn, på Långgatorna och Linnégatan pekar Anders Westgerd frustrerat ut problematiken på plats efter plats:
– Där kommer jag inte in. Den är helt körd för mig. I princip hela Andra Långgatan går bort för mig...
– Ofta saknas ramper helt. När de finns är de för branta, för smala eller placerade på ett sådant sätt att det ändå är omöjligt att använda dem i rullstol.
– Många ställen är tillmötesgående och vill hjälpa en upp, men jag tillåter inte mig själv att bli buren in på ställen. Du förlorar hela din integritet och självständighet då, säger Anders Westgerd och fortsätter:
– Många har gjort ansträngningar men helt i onödan eftersom det inte fungerar. Någonstans tycker Göteborg stad då att det är helt okej för att de åtminstone försökt.
Pia Hermansson svarar på kritiken:
– Vi vill lika mycket som GIL att det ska vara tillgängligt. I vintras gick vi ut med en inbjudan till restaurangägarna om ett komma på ett möte och få information om hur de ska bygga tillgängligt, men tyvärr var det inte så många som kom.
”Ta frågan på allvar”
Okunskap, ointresse och nedprioritering av frågan i kombination med att det blir påföljdsfritt att inte följa lagen är grunden till problemet, menar Anders Westgerd.
– Den här sommaren är det redan för sent. Ska det bli bättre nästa år får de ta frågan på allvar, dela ut vite, följa upp och ta med oss i processen, säger han.
– Det tänker vi göra. Vi kommer att skicka en inbjudan till GIL om att vara med inför nästa sommar, säger Pia Hermansson.