– Vi har analyserat en rad faktorer men kan inte se att någon av dem påverkar kostnaderna avsevärt. Det kan finnas bra skäl till varför priserna skiljer sig åt, men det borde utredas så att man som konsument förstår vad man betalar för, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund i en kommentar till rapporten.
Magnus Gefvert är renhållningschef i Trollhättan. Han säger att hemligheten för att ha ett lågt pris är duktiga medarbetare och att ha gjort rätt investeringar vid rätt tidpunkt. Trollhättebornas sopor hämtas av det kommunala bolaget Trollhättans energis egna personal.
– Vi har extremt duktiga medarbetare, och om de är duktiga och vi effektiva så kan vi hålla nere priserna.
Nöjda kunder
Enligt Magnus Gefvert så är kunderna i kommunen nöjda med sin sophämtning, vilket visas i kommunens årliga nöjdhetsundersökningar. 2015 utsågs också Trollhättan till landets bästa renhållningskommun av Avfall Sverige.
– Så vi är inte billiga och dåliga, utan vi är billiga och bra, säger en nöjd Magnus Gefvert.
Att Ale i dag är bland de dyraste beror på att de fortfarande har vad som kallas säcktömning i stora delar av kommunen. Det innebär att kompost och brännbart slängs i samma behållare, om man inte har en egen kompost. Därför måste soporna hämtas varje vecka, vilket driver upp priserna, säger Carina Åberg, renhållningschef i kommunen.
– Naturligtvis blir det dyrare att åka hem till kunderna varje vecka än att göra det var fjortonde dag.
Nytt system införs
Nu ska dock Ale ta steget in i framtiden och byta ut säckarna mot ett nytt system som gör att soporna bara behöver hämtas varannan vecka. Aleborna kommer kunna välja till matavfallsinsamling, vilket innebär att de får två kärl, ett brunt för matavfall och ett grönt för vanliga sopor. Förändringen ska vara helt genomförd till 2019.
– Vi har inväntat ett politisk beslut kring vilket insamlingssystem vi ska ha. Det är inte så många kommuner i landet som har kvar säckhämtningen och alla har som mål att fasa ut dem.
Om man väljer att ha ett mindre sopkärl, med 160 liters grönt kärl och matavfallssortering kommer man bara betala 1070 kronor. För ett större kärl blir kostaden 1600 kronor. Det sistnämnda tror Carina Åberg blir den vanligaste typen avhämtning.
Lättja kostar
Skulle man välja att fortsätta låta bli att sortera och slänga allt i samma kärl kostar det 2900 kronor per månad.
– Vi har en miljöstyrande taxa, vilket innebär att det blir billigare om man väljer att sortera.
Utöver att införa den uppdelade sophämtningen kommer Ale att ha kärl för annan återvinning i närheten av bostäder. Det ingår i en strategi som kommunen har för att minska avfallet. Det är renhållningen i kommunen som ligger bakom förslaget som nu klubbats.
– Vi tycker det här är superbra! Vår vision är att få in så lite material till förbränning som möjligt och att så mycket som möjligt ska återanvändas och återvinnas. Vi vill se avfallet som en resurs.