BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Ett vanligt upplägg är att en liten grupp bildar bostadsrättsföreningen och sedan tar kontakt med konsulten. Deras motiv är sällan att de så gärna vill bo i bostadsrätt, utan de brukar köpa loss lägenheten billigt och sedan sälja den snabbt för att tjäna pengar. De som bor kvar får ta hand om problemen som kan komma efteråt.
”Vi har ställt oss positiva till förslaget”
Styrelsen i bostadsrättsföreningen i Gränby anlitade förra året konsultföretaget Aktiv Boutveckling för att hjälpa till med att ombilda lägenheterna i ett kvarter till bostadsrätter. Rikshem, som i dag äger hyresrätterna i området, ställde sig positiva till en ombildning. Kommunikationschefen Jenny Wolmestad förklarade ställningstagandet i en artikel i ETC Uppsala med att bolaget ”tycker att det är viktigt att kunna erbjuda blandade upplåtelseformer och har ställt oss positiva till förslaget eftersom det finns ett intresse för ombildning”. Rikshem förklarade sig också villigt att sälja lägenheterna under marknadsvärdet.
Upplever en hotfull stämning
Men även om det fanns ett intresse var det inte tillräckligt stort. Konsulten Aktiv Boutveckling har därför besökt boende med målet att övertyga dem om att rösta ja. Metoderna har dock varit tveksamma, avslöjade Radio Uppland för ett par veckor sedan. En av de boende har erbjudits ersättning för hjälp med att göra i ordning lägenheten, med det underförstådda budskapet att pengarna kan användas hur som helst. En annan har fått löfte om hjälp att anlägga trädgård på sin uteplats. Samtidigt upplever flera boende att stämningen har varit hotfull, då konsulten har pressat dem och sagt att han inte ”kommer att hjälpa” dem om de röstar nej. Hyresgästföreningen i Aros-Gävle säger att en polisanmälan mot konsulten inte är otänkbar eftersom firman bland annat kan ha gjort sig skyldig till korruption.
Många har inte råd att bo kvar
Konsulten har också kommit med felaktiga kalkyler på hur mycket en renovering skulle kosta.
– En familj som jag pratade med och som bor ganska stort hade fått en uträkning på hur mycket de kunde sänka sina kostnader, berättar en hyresgäst som ETC Uppsala har talat med, och som vill vara anonym.
– De fick beskedet att deras månadskostnad skulle bli 9 000. Men när de gick till sin bank och frågade visade det sig att den verkliga månadskostnaden i deras fall skulle bli 13 000 vid en ombildning.
Tomas Henriksson förklarar att även glädjekalkyler är vanliga.
– Många är i begrepp att fatta det viktigaste ekonomiska beslutet i sitt liv och ta lån till miljonbelopp, och de gör det med helt bristfällig information.
– Många konsulter grundar till exempel sina kalkyler på att räntan kommer att fortsätta att vara lika låg som i dag – i tio år till. Resultatet kan ju bli att många inte har råd att bo kvar.
”Det är klart att det påverkar”
En viktig anledning till att ombildningarna har varit färre i Uppsala än i Stockholm är att Uppsalahem tidigt bestämde sig för att inte sälja några lägenheter under marknadspris, till skillnad från allmännyttiga bostadsbolag i Stockholm. Den regeln har Rikshem däremot frångått i Gränby, när man erbjöd bostadsrättsföreningen att köpa fastigheterna till 30 procent under marknadsvärdet.
– Det är klart att det påverkar, förklarar Tomas Henriksson. I Stockholm har det varit svårt för folk att säga nej, när man får lov att köpa 20 procent billigare, och det har blivit väldigt många ombildningar, det är som att folk slänger pengar efter en.
Hur det blir med ombildningen med Aktiv Boutveckling ute ur bilden är fortfarande oklart.