Det var 27 mars som SVT avslöjade att Sverigedemokraterna stoppat förslaget som låg på finansdepartementets bord om en månads extra barnbidrag, till en kostnad av drygt 2,5 miljarder kronor.
Syftet var att både ge extra pengar till familjerna och stimulera ekonomin i stort, men enligt flera uppgiftslämnare till SVT fick förslaget inget stöd från Sverigedemokraterna vid förhandlingsbordet.
Tidigare har endast SD:s presschef Oskar Cavalli Björkman svarat kortfattat och kallat det hela ”tramsig ryktesspridning”. Men i samband med att vårbudgeten lades fram i riksdagen på tisdagen kommenterar nu Oscar Sjöstedt (SD) det hela.
– Jag kan konstatera att det är ganska mycket uppgifter som inte stämmer. De uppgifterna kommer från håll som inte har någon insyn överhuvudtaget i de förhandlingarna som vi sitter i, säger Sjöstedt till Dagens ETC.
– Jag har noterat att det sprids uppgifter också från lögnfabriken på Sveavägen 68, som många kallar det för av en anledning. Jag tänker inte kommentera det alls, säger han vidare och syftar på Socialdemokraternas partihögkvarter på nämnda adress.
Samtidigt säger Oscar Sjöstedt att han inte har några problem att föra ett övergripande resonemang kring vad som är en lämplig nivå på barnbidraget.
– Jag är inte säker på att vi ligger på optimal nivå idag. Jag kan också konstatera att om vi pratar om just de ekonomiskt svaga hushållen, då är barnbidraget inte en särskilt träffsäker åtgärd. Eftersom även höginkomsttagare, miljonärer och till och med miljardärer också får barnbidrag.
”Inte poängen”
Oscar Sjöstedt vill inte gå in på vilket parti som stått bakom eller varit emot enskilda satsningar utan snarare lyfta fram helheten i vårbudgetpropositionen.
– Exakt vilket parti som har sagt exakt vad i de här förhandlingarna tänker jag inte kommentera, säger han.
Den klart största satsningen i vårbudgeten är de 4,3 miljarder kronor som går till höjt rotavdrag. Detta samtidigt som landets hyresgäster lämnas utan stöd, konstaterar Hyresgästföreningen i en kommentar. Dessutom tas det riktade bostadsbidraget till ekonomiskt utsatta barnfamiljer bort i juni.
– Det är en orättvis politik som lämnar de hushåll som har det allra tuffast i sticket, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Oscar Sjöstedt, hur ska Sveriges tre miljoner hyresgäster dra nytta av ett höjt rotavdrag?
– Det tror jag inte man kan dra nytta av om man bor i en hyresrätt. Utan det bygger ju på att du äger ditt boende, säger han.
Ja, och varför vill ni då inte satsa mer på hyresgästerna också?
– Du får inte göra rotavdrag om du inte äger ditt boende. Punkt slut.
Ni satsar nära 4,5 miljarder på höjda rotavdrag? På vilket sätt kommer det tre miljoner hyresgäster till godo?
– Det kommer inte dem till godo. Det är mitt svar. Det var inte poängen med den reformen heller. Poängen med den här åtgärden är att hjälpa byggsektorn som har haft det väldigt tufft.
”Fick sänkt skatt”
Enligt Hyresgästföreningen fick de som äger sitt boende 60 miljarder i rot- och ränteavdrag under 2024, samtidigt gick inget motsvarande till den som hyr sin bostad. Samtidigt har hyresgäster ofta svårare generellt att få ekonomin att gå ihop och hyreshöjningarna i Sverige har varit rekordhöga flera år i rad.
Hur ska ni stötta de som har det svårast i samhället, som ofta bor just i hyresrätt, på bästa sätt?
– Ja, inte med rotavdrag i alla fall, för det är en helt missriktad åtgärd. Så jag vet inte varför du blandar in rotavdraget när vi pratar om dem. Det här är ju en vårbudget. Alla löntagare fick ju sänkt skatt redan i årsskiftet. Du och jag och alla andra som går till jobbet.
Samtidigt tar ni bort den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget för barnfamiljer. Hur kommer det att påverka de som har det svårast?
– Den kom till under pandemitiden. Efter pandemitiden såg vi att inflationen stack iväg kraftigt. Då var det inte bra läge att ta bort den. Men nu när inflationen är tillbaka på Riksbankens målnivåer så är det ju lämpligt att den upphör. Den har alltså alltid varit tillfällig.
Det är många som vill permanenta höjningen istället. Hur ser du på det?
– Ja, uppenbarligen inte en majoritet i Sveriges riksdag i alla fall, säger Oscar Sjöstedt.
”Drar undan mattan”
Ida Gabrielsson (V), ekonomisk-politisk talesperson går till hård attack mot SD-politiken.
– Det enda de kämpar för i Sverigedemokraterna, det är att folk inte ska få saker. Vissa människor ska inte få höjd pension. Vissa ska inte inkluderas i trygghetssystem. Nu ska barnfamiljerna inte heller få några pengar, säger hon till Dagens ETC.
Den borttagna höjningen av bostadsbidraget kallar hon skamlös.
– Man lämnar folk helt utan försörjning och drar undan mattan för massa hyresgäster, men sen är det satsningen på rot, det är ju inget som kommer stimulera något byggande. Du måste göra mycket mer massiva saker. Det kommer inte göra något åt tillväxten och bostadsmarknaden heller, säger hon.