Studier från andra länder pekar på ökade risker för psykisk sjukdom, arbetsskador och andra negativa hälsoeffekter bland människor med prekära anställningar. I Sverige, som annars ligger långt fram inom arbetsmiljöforskningen, har få undersökningar genomförts på området. Men nu drar en stor studie igång på Karolinska institutet. Theo Bodin är en av forskarna och ska leda arbetet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi vill ta reda på hur visstidsanställda mår och hur de påverkas. Vilka dimensioner i anställningsformen har betydelse? Är det maktlösheten? Svårigheten att tacka nej till arbetstimmar eller planera sin fritid? Den osäkra försörjningen? Vi vet inte riktigt. Det är ett forskningsområde med många dimensioner, säger Theo Bodin.
Han tror att studien kommer att visa på en rad negativa, både fysiska och psykiska, hälsoeffekter.
– Även om många av dem som har osäkra anställningar är unga tror vi att de har en sämre hälsa än alla grupper med fast anställning, säger han.
För att ta reda på om det är anställningsformen i sig som orsakar problemen, och utesluta andra förklaringar som att arbetsgivare inte fastanställer svagare grupper, kommer studien att följa ett större antal människor under flera år.
– Det är viktigt att det förs en initierad diskussion kring den här frågan. För att kunna göra det måste vi gå till botten med exakt vad det är i de prekära anställningarna som gör att människor mår dåligt, säger Theo Bodin.
Vanligt i restaurangbranschen
Osäkra anställningsförhållanden är vanliga i många branscher, inte minst inom servicesektorn, men också inom exempelvis media. Av dem som arbetar i restaurangbranschen har över 40 procent någon form av visstidsanställning.
– Det innebär en fruktansvärt pressad livssituation, ekonomiskt, socialt och mentalt. Även de som har fasta anställningar stressas, det påverkar hela arbetsplatsen, säger Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket. Han mer än välkomnar den nya forskningen.
Ett samhällsproblem
– Osäkra anställningsförhållanden är ett samhällsproblem. Studien kommer att visa att människor far illa och då måste vi ändra lagstiftningen och kollektivavtalen, säger Per Persson.
Många fackförbund har försökt minska vad de menar är arbetsgivarnas missbruk av visstidsanställningar.
– Sedan den borgerliga regeringen 2007 införde anställningsformen ”allmän visstid” har det bara blivit värre, säger Per Persson.