Alliansens senaste och nu beslutade budgetförslag mildrar den ekonomiska situationen för förvaltningen, men jämfört med budgeten för 2018 blir det ändå mindre pengar att röra sig med. I stället för 87,8 miljoner som under 2018 blir det 75 miljoner det kommande året.
– Vi vet inte exakt vad Alliansen lagt in i den nya versionen av budget, men den innehåller trots allt 17 miljoner kronor mer än de föreslog i början på sommaren, säger Anna Ledin, förvaltningsdirektör.
Enligt henne så är de medel som skalats bort anslag för miljöstimulansåtgärder och åtgärder inom ramen för ”Fossilfritt Göteborg – vad krävs?”, pengar som förvaltningen slussar vidare och som inte påverkar förvaltningens interna verksamhet.
– Det är pengar vi skickar vidare till andra nämnder så att de ska kunna bedriva ett ännu bättre miljö- och klimatarbete, säger Anna Ledin.
Inga personalnedskärningar
Alliansen har själva sagt att den nu klubbade budgeten inte ska skilja sig nämnvärt från andra budgetalternativ, när det gäller just satsningen på miljö- och klimatnämnden.
– Det vi pekat på i vår budget är att man behöver se över Göteborgs stads miljömål, men exakt hur förvaltningen ska organiseras är inget vi vill ändra på rak arm. Det måste ske i dialog med förvaltningen, kommenterade Liberalernas gruppledare Helene Odenjung i samband med presentationen av Alliansens budget.
När en budget nu klubbats hoppas hon få svar på exakt hur miljöförvaltningen påverkas. Hennes förhoppning är att de uppdrag som förvaltningen får ska matcha den befintliga personalstyrkan, då behövs inga nedskärningar. Men det avgörs i slutänden först när förvaltningen vet sina uppdrag. De pengar som tillkommer i Alliansens nya reviderade budget kan få betydelse – avgörande blir om pengarna öronmärkts för något särskilt ändamål.
– Om man är oroad för förvaltningens verksamhet och eventuella nedskärningar så är det alternativ som nu beslutats mycket bättre än det som presenterades i juni. Jag bedömer att det inte ska behöva innebära några nedskärningar, säger Anna Ledin.
Alliansen: Tröttnad på projekt
Även anslagen till social resursnämnd minskas enligt Alliansens förslag. Under 2018 har det funnits 707 miljoner att röra sig med, 2019 vill Alliansen minska till 678 miljoner.
I ett sms till ETC Göteborg skriver Michael Ivarson, direktör för social resursförvaltning, att han förväntar sig att diskutera budgetsituationen med den nya nämnd som tar plats vid årsskiftet för att höra vad man ska satsa på respektive skala ner.
Allianspolitikerna har själva sagt att det rör sig om att minska på olika typer av projekt.
– Det finns rätt mycket projekt som inte varit så framgångsrika och som de som arbetar med dem är rätt trötta på. Man vill hellre ha ett långsiktigt arbete som får betydelse i grunden, säger Helene Odenjung.
Till viss del menar Alliansen att satsningar på exempelvis fritid kan väga upp för minskningar av anslagen till social resursnämnd.
– Om ungdomar väljer att spela fotboll eller basket så behöver man kanske inte trygghetsvärdar just där. Så man kan inte riktigt ställa en siffra mot en annan rakt av, man måste se budgeten som ett helhetstänk, säger Kristdemokraternas gruppledare David Lega.