I projekt Igor har polis och socialtjänst samarbetat. Kvinnor får stöd att anmäla våld och lämna – och män punktmarkeras likt gängkriminella.
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Dagens ETC
Män punktmarkeras som gängkriminella och kvinnor får hjälp att lämna. I ”Igor”, ett unikt samarbete mellan socialtjänsten och polisen på Södermalm, skulle våld i nära relationer stoppas.
Nu visar en utvärdering att projektet har effekt. Samtidigt vill polisen inte svara på frågor om Igors framtid.
Kvinnor får stöd att anmäla våld och lämna – och män punktmarkeras likt gängkriminella.
För drygt två år sedan startade projektet Igor, ett samarbete mellan polisen och socialtjänsten på Södermalm i Stockholm, för att stoppa mäns våld mot kvinnor. När Dagens ETC intervjuade projektledaren Markus Antonsson för ett år sedan sa han ett en viktig skillnad var att gruppen tar sig mer tid att stötta utsatta tills de är redo att anmäla eller söka hjälp.
– Vi frågar sex, sju, åtta gånger. Vi ger oss inte. Det handlar sällan om att hon inte vill medverka. Men hon vågar inte, eller har inte ork och kraft, sade han.
Projektet har följts av forskare vid Marie Cederschiöld högskola och nyligen kom en utvärdering där forskarna har tittat på om projektet lyckats med att informera om och motivera till stödinsatser för våldsutsatta och våldsutövare.
Enligt statistiken har cirka en av fyra av de våldsutsatta kvinnorna gått vidare till stöd på RVCI, kommunens stöd för relationsvåld, och för förövarna är motsvarande siffra lite drygt en av tio.
– Det är klart man skulle önska att det var många fler som tog emot stödinsatser, men samtidigt vet vi att det här är en grupp som är svår att nå, säger Veronica Ekström, socionom och docent i socialt arbete vid Marie Cederschiöld högskola som lett studien.
Bra samarbete
Hon säger att få av förövarna erkänner att de har utövat våld. Men även om de inte tar emot stöd direkt så är ett frö sått. Den bilden har både poliser och socialsekreterare i projektet.
– Om det bara vore så att vi ringde upp och talade om för dem att det går att få stöd och hjälp, och att folk sprang dit och tog emot det, då hade vi löst problemet. Men det är mycket mer komplext än så, säger Veronica Ekström.
Hjälp med konkreta saker
Men trots att det är ganska få som tagit emot kommunens stöd så anser hon att projektet varit lyckat.
– Det händer någonting när polisen och socialarbetarna krokar arm. Det ser man i Igor och det vet vi från andra projekt också. Det skapar bättre förutsättningar för både polis och socialarbetare, därför att de känner en trygghet i att kunna hänvisa till varandra, säger hon.
När det gäller Igor är ett konkret exempel att kvinnorna fått hjälp med konkreta saker som att få skjuts till en behandlingsinsats, eller för att hämta grejer i en lägenhet. Det är ofta en typ av praktiska insatser som ingen riktigt vill ta i, i andra sammanhang, säger Veronica Ekström.
– Både polis och socialtjänst säger ”det är inte vårt arbete”, och så blir det inte gjort. I Igor har man jobbat flexiblare. Den konkreta saken betyder jättemycket för våldsutsatta kvinnor. Jag tror också att det handlar om att myndigheterna samverkar, att de får upp ögonen för vad det är som behöver göras, säger hon.
Samtidigt lägget polisen i Stockholm locket på när Dagens ETC frågar om projektets framtid. Presstjänsten skriver i ett mejl att man vill avvakta med intervju tills processen rörande utvärderingen av rapporten är klar.