Allt fler i offentligheten berättar om falska, politiskt motiverade orosanmälningar som drar in deras barn. På högerextrema sajter uppmuntras även systematiska orosanmälningar mot ideologiska fiender.
– Jag har småbarn, de har inget med det här att göra, jag är inte en offentlig person även om jag debatterat en del. Min man har däremot ett legitimt uppdrag i Vänsterpartiet, ska man bli utsatt för sådant här för det?
Kvinnan som Dagens ETC talar med har fått en orosanmälan av sina barn – strax efter att hon fått hembesök från sajten Exakt 24 vars medarbetare har kopplingar till högerextrema Alternativ för Sverige och NMR. Hon vill vara anonym i rädsla för personerna bakom sajten. Efter besöket kontaktade hon en av de som tidigare ”granskats” av hemsidan, Henrik Johansson, som driver den satitiriska podcasten Haveristerna.
– Han sa att det kunde komma en orosanmälan så bered dig på det, och på eftermiddagen samma dag eller dagen efter så ringde Socialtjänsten och sa att vi fått en anmälan, säger hon.
”Gå till soc, de är inte farliga”
Familjen blev till en början omskakad av orosanmälningen som innehöll uppenbara lögner. Men efter att Socialtjänsten faktakollat uppgifterna lade de snabbt ner ärendet.
Henrik Johansson har också fått två orosanmälningar mot sig som kan härledas till uthängningssajter kopplade till Exakt 24. Syftet med orosanmälningarna tror han är att skrämma folk till tystnad.
– Men att låta de här människorna påverka en och få en att sluta vara en röst, nej det gör man ju inte, men det tar, och det är nog många som blir jävligt skrämda. Men jag brukar säga: gå till soc, de är inte farliga. Visa upp att du är en redig förälder så kommer nästa inkomna handling göras en notis om men det kommer inte hända något mer. Då blir det här vapnet ganska kraftlöst, säger han.
Kopplas till radikalisering
Frilansjournalisten Mathias Wåg har under många år arbetat med att kartlägga högerextrema nätverk. Enligt honom har en del av uthängningssajterna satt i system att göra orosanmälningar mot främst vänsterprofiler men även mot personer som har en nära relation till en vänsterprofil.
– De skriver hur man ska göra och redovisar ofta också öppet när de gör det. De kan till exempel lägga ut en skärmdump på orosanmälan när man ska skicka iväg den, ofta står det att personen har våldsbejakande extrema kopplingar och därför är hemmet en fara för barnet.
Orosanmälningarna är inte sällan del av ett större drev, där grannar, arbetsgivare eller tidigare partner kontaktas. Den här typen av metoder har ökat i samband med valet men svängde enligt Mathias Wåg framför allt efter pandemin.
– NMR blev radikalare och radikalare och kom till en punkt där de skulle trappa upp våldsnivån och då sprack de i två delar, och då började de här uthängningssidorna komma, säger han.
Anklagdes för att fuska
Dagens ETC har talat med ytterligare tre personer som fått orosanmälningar med kopplingar till de högerradikala uthängningssajterna. Men orosanmälningar mot personer i offentligheten sker även via andra forum.
Jens Liljestrand, författare och skribent på Expressen, var med om en orosanmälan av sina tre barn efter att ha blivit uthängd på en ”invandrarkritisk” blogg för att ha skrivit en kritisk krönika om SD samtidigt som han var föräldraledig. Anmälaren kände inte till att Liljestrand på deltid skrev krönikor för Expressen (och då inte tog ut föräldrapenning). Ärendet kunde därmed relativt enkelt avfärdas från Socialtjänsten.
– Men det här måste sociala myndigheter reagera på, starta någon form av utredning och lägga resurser på det. Då kan man tänka sig hur mycket jobb det blir om någon ljuger ihop en historia som är svårare att värja sig mot. I det här var det väldigt lätt för oss att förklara att våra barn mådde bra. Det blir en väldigt dyster utveckling om människor missbrukar systemet, dels för att det är störande och dels för att det tar resurser från de barn som verkligen ska få hjälp, säger han.
”Det är fruktansvärt”
Ivar Arpi, högerdebattör på Svenska Dagbladet och egna kanalen Rak höger, har även han fått en orosanmälan av sina barn. I det fallet var anmälaren troligen en tidigare granne men han ser det inte som osannolikt att det skedde på grund av att personen inte gillade hans politiska åsikter och offentliga person.
– Jag kan inte veta det, också för att anmälan var anonym, men folk har helt klart försökt sätta dit mig för en massa olika saker i mitt privatliv.
Han beskriver händelsen som oerhört påfrestande.
– Det här påverkade oss i grunden för hur vi ser på vår egen trygghet, barnens trygghet och hur lätt det är att fucka upp någons liv, bara för att man ogillar någon. Att man kan använda orosanmälningar på ett politiskt sätt är fruktansvärt.
Arpi skrev en krönika om händelsen strax efter att den skedde 2020. Många svarade stöttande men en hel del var också ifrågasättande.
– Så fort du får en sådan sak mot dig så tänker folk ingen rök utan eld.
”Smaka på sin egen medicin”
Flera av de personer som Dagens ETC talat med nämner en artikel som Chang Frick, chefredaktör på Nyheter Idag, skrev 2020 med rubriken ”Hata och hota journalister” där det första tipset lyder:
”Lägger de upp en bild i sociala medier där de dricker alkohol i hemmet? Gör omgående en orosanmälan om barnen till Socialtjänsten.”
Vad tänker du om att falska orosanmälningar blivit ett växande problem för opinionsbildare, politiker och journalister?
– Jag tycker att det är jättebra, så har folk på vänsterkanten gjort ända sedan SD kom in i riksdagen, nu är det mer jämlikt i alla fall, säger Chang Frick när Dagens ETC ringer upp.
Han ser det som att hot och hat under lång tid gått åt ett politiskt håll och att det krävs en ”terrorbalans”.
Det här drabbar dels oskyldiga familjer och dels tar det resurser från Socialtjänsten.
– Ja, så är det ju.
Han säger sedan att han raljerar och inte alls uppmuntrar personer till att göra falska orosanmälningar. Samtidigt hävdar han att det är bra om man får ”smaka på sin egen medicin”.