Med 7 000 bostäder, ett kulturhus, skolor, grönområden och butiker ska Backaplan omvandlas helt. Just nu inväntas beslut från byggnadsnämnden som beräknas komma i september, för att kunna presentera programförslaget för nybyggnationen. Tanken är att rivningen ska påbörjas redan nästa år för att stå helt klart runt 2035, för en summa på 30 miljawrder kronor.
Privatägd mark
Det mesta av marken runt Backaplan är privatägd, det är i ett samarbete med Göteborgs stad och de fem fastighetsägarna som den nya stadsdelen ska växa fram. Den mark Göteborg stad själva äger utgör en liten del av området och är en bussdepå som ska bli hyresrätter i två kvarter och en skola.
Backa2 först ut
Om programförslaget klubbas igenom är Skandiaägda Coop-huset, Backa2, först ut att flyttas för rivning under nästa år. Huset var först på plats på Backaplan som Stor-EPA redan 1969 och innefattar idag 36 butiker, caféer och restauranger på 23 000 kvadratmeter. I detaljplanen, som förväntas antas till hösten, ska hela huset flyttas till nya lokaler bakom Blomsterlandet närmare Lundbyleden.
Lokalerna är gamla och slitna och många som verkar i huset tycks hålla med om att det borde fräschas upp. Ändå råder en viss osäkerhet kring vilka som kommer att få plats i det nya köpcentret. Först ut för flytt är butiken Coop och därefter större kedjor, men för småbutikerna präglas tiden nu av att invänta information.
Ibrahim Persson, arrenderar Crazy Ibbes:
– Det är en konstig period nu mellan att riva och bygga. Fastighetsägarna är otydliga. Vi är 36 butiker här och alla frågar sig ”Vem ska få flytta och när?” Ingen vet. Jag vill egentligen köpa men jag får ingen information, då går det inte.
Hur är det att arbeta här när man inte vet hur det ska bli?
– Det är jobbigt. Man kan inte ha en plan på lång sikt. Man vill fokusera på att bygga upp nåt för jag vill ha ett koncept. För de stora kedjorna gör det inget, det är bara anställda som får byta plats. Men för oss med mindre butiker är det annorlunda, man har lagt in så mycket i det. De stora fiskarna sväljer de små, de starka blir starkare och de svaga svagare. Det är så det funkar överallt.
Samira El-Khouri, Clean kemtvätt och skrädderi
– Vi är nya här, vi tog över lokalen vid årsskiftet. Vi visste om innan att de skulle riva här, men först efteråt att alla butiker kanske inte får plats i det nya köpcentret. Det känns lite oroligt, vad kommer hända? Man kan inte starta om, vi har satsat mycket pengar på det här.
Vad gör ni om ni måste flytta?
Då får vi hitta en annan lokal. Men vi vill helst stanna här.
Ming Bengju, Backablommor
– Det påverkar mycket men det är svårt att säga något nu. Det kanske blir om några år, inget är säkert. Men det är bra att de ska riva, det är gamla hus här.
Är du orolig för vad som ska hända med butiken?
– Nej, jag är inte orolig. De säger att de ska skydda lokalerna här och att vi ska kunna flytta och ha samma hyra.