BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Så klart att jag blir orolig om det skulle hända Elin eller barnen någonting och så kan de inte ringa på hjälp utan måste rusa ut och hitta någon granne eller mobiltäckning på vägen till grannarna. Det är inte hållbart för en småbarnsfamilj att ha det så. Vi vill inte flytta, familjen trivs bra med naturen runt omkring, säger Glenn Ekhougen.
– Innan hade vi telefon och internet kopplat till telejacket, nu finns ingenting. Ingen fiber här och mobilen saknar täckning, säger Elin Haneskog.
Att som småbarnsförälder sakna både telefon och bredband ställer till det på flera sätt.
– Kommunikationen med skola och förskola sköts helt via internet. Kan inte kommunicera med dem hemifrån, säger Elin Haneskog.
– Är tragiskt att svenska staten låter privata bolag göra så här. Vi är ju förhållandevis unga och hittar nog någon lösning förr eller senare men det var ju 900 hushåll i Ljusnarsberg som blev av med kopparledningarna. Tänk hur det ska vara för en 80-årig pensionär som har blivit av med sin telefon? säger Glenn Ekhougen.
Långt till närmsta granne
De närmaste grannarna som Elin får springa över till om hon behöver hjälp bor cirka en kilometer bort och heter Eva och Mikael Nordwald. Båda arbetar under dagarna. Mikael i Löa och Eva i Kopparberg. De flyttade till Rällen 1978 och har haft telefon hela tiden fram till den 31 november i år när kopparledningen klipptes.
– Vi fick information att genom Telias dotterbolag Skanova att bolaget inte längre har råd att underhålla koppartråden. Det är en katastrof som utarmar landsbygden när telefontråden klipps. Telias mobilnät har ingen täckning här, säger Mikael Nordwald.
– Det grävdes ner en ny elkabel i Dammen två kilometer bort. Då drogs det ett rör ungefär 500 meter åt vårt håll som jag trodde skulle fyllas med fiber, men det hände ingenting. Kabeldragningen avstannade och röret förblev tomt. Jag vill att Ljusnarsbergs kommun går in och bygger färdigt så att vi Rällen får möjlighet att få fiber även om det kostar. Det är inte kostnaden utan att vi inte ens har möjlighet att få fiber som gör mig förbannad, fortsätter han.
Den 2 januari 2008 överlät Telia Sonera genom en verksamhetsavyttring sina koppar- och fibernät till dotterbolaget Skanova. Att kopparnätet skulle läggas ner var enligt Telia ingen nyhet för kunderna.
– Vi har informerat våra kunder i god tid innan, kommunen informerade vi för över ett år sedan. Det här är en satsning som vi har genomfört sedan flera år. Där vi ser att vi inte kan garantera driftsäkerhet och kvalitet i kopparnätet för vi över kunder till framtidssäkra nät i form av mobilt och fiber. Alla kunder som är berörda erbjuds kostnadsfritt en ersättningslösning för telefoni och bredband – bestående av bland annat en router och om det behövs en utomhusantenn för att förstärka signalstyrkan till det mobila nätet, säger Inger Gunterberg på Telias presstjänst.
– Förutom att det är mer driftsäkert med mobilt bredband så erbjuder det mycket högre hastigheter än det gamla kopparnätet. Vi människor fungerar ju ofta så inför nyheter att vi känner oro inför förändringar, det är förståeligt, men ofta säger kunder som har ersättningslösningen att ”det här blev ju mycket bättre”, fortsätter hon.
Fungerar bättre i Norge
Glenn Ekhougen jämför med hur det fungerar i Norge.
– Samma sak sker i Norge att kopparnätet släcks men där får inte telefonen dö utan det måste finnas mobiltäckning eller bredband till alla hushåll innan kopparledningen klipps. I Norge är vi 430 kommuner och staten vill att landsbygden ska befolkas och jag håller med, alla kan ju inte bo i stan. Trist att det inte fungerar på samma sätt i Sverige, säger han.