BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Var fjärde biståndsbedömd plats har försvunnit, det är en dramatisk minskning på 15 år som inte kan förklaras med att de äldre har blivit färre och friskare, säger hon.
Utvecklingen är oroande menar hon, eftersom behoven kommer att öka ännu mer när vi ska ta hand om en åldrande 40-talistgeneration. Att Örebro kommun dessutom har färre vård- och omsorgsboenden än riksgenomsnittet är inte bra enligt Marta Szebehely.
– Jag tycker att rikssnittet är för lågt och att Örebro hamnar under det, och även under jämförbara städer, är oroande, säger hon.
Stordriftsfördelarna försvinner
Att vissa kommuner satsar mer på hemtjänst i stället för boenden ersätter inte de platser på servicehus och vårdboenden som har försvunnit.
– Generellt passar hemtjänst bra så länge du kan gå upp och klä dig, gå på toaletten själv och är klar i huvudet. Är man i behov av väldigt mycket vård och samtidigt är dement och orolig, är hemtjänst inte ett lika bra alternativ, säger Marta Szebehely.
Hon ser tre förklaringar till boendeminskningarna. Kommuner tror de kan spara pengar genom att minska antalet platser på boenden. De tror att äldre hellre vill bo hemma. Och de höga byggkraven på servicehus gjorde den typen av boenden kostsamma. Därför har många kommuner förvandlat dem till trygghetsboenden eller seniorboenden.
– Det blir inte billigare med hemtjänst så länge man måste ge samma mängd vård. Stordriftsfördelarna försvinner. Det är sant att många äldre vill bo hemma, men inte i varje läge. I en undersökning som myndigheten för vårdanalys har gjort med personer i 50-årsåldern visar det sig att de vill bo hemma så länge som de kan klara sig med hemtjänst två gånger om dagen. Blir det mer omfattande vårdbehov vill de ha plats på boende. Det tror jag handlar om att de ser hur deras föräldrar har det i dag. Anhöriga är inte nöjda med hemtjänsten, säger Marta Szebehely.
Inte behovet som styr
Andra boendeformer som trygghetsboenden eller seniorboenden kan enligt Marta Szebehely inte ersätta de servicehusplatser som har försvunnit.
– Vill man ha samma kvalitet och rättvis äldreomsorg för alla oavsett storlek på plånbok kan man inte ha annat än biståndsbedömda boenden. Om systemet kräver att man ska stå i kö är det en viss grupp som gynnas. Då är det inte behovet som styr utan pengar och framfötter, säger Marta Szebehely.