BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det kom lite som en chock, säger hon, och tillägger att det ändå är viktigt med ett fungerande försvar, likaså att veta hur man ska bete sig i en krigssituation.
– På så sätt känns det bra att vara delaktig.
”Man vill ha ett val”
De jämnåriga kompisarna Emilia Westerberg och Nellie Ivarsson är mer skeptiska. Alla är kritiska mot tvånget. Den som blir kallad och inte dyker upp till mönstringen eller utbildningen kan bli belagd med böter eller hamna i fängelse.
– Jag vill inte göra det och är lite orolig att bli kallad. Man vill ha ett val, säger Emilia.
– Jag har redan andra planer för vad jag ska göra nästa sommar. Jag har tänkt att börja jobba och sedan plugga vidare, säger Nellie.
Plikten att mönstra och genomföra värnplikt har varit vilande några år. När den nu återinförs berörs för första gången både kvinnor och män. Totalt rör det sig om 90 000 personer födda 1999, varav 5 000–6 000 kommer att kallas till mönstring. Risken att kallas in mot sin vilja finns förstås, men förhoppningsvis blir det inte aktuellt, menar Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten. Han stödjer sig på en tidigare provselektering där ungdomar födda 1996 fick svara på frågor som motsvarar dagens beslutsunderlag.
– Vi fick in 88 000 svar. Efter att de med hälsoproblem hade plockats bort återstod 45 000 friska och hyfsat vältränade ungdomar, av dem var 22 000 intresserade av att göra militär grundutbildning. Ytterligare en analys visade att cirka 7 000 av dem var kvinnor. Blir det så många som 22 000, då tar vi inte in de som inte är intresserade.
En återkommande fråga är om platserna könskvoteras. Svaret är nej, säger Bengt Forssten.
– Om vi inte har så många tjejer som är motiverade, då är det bättre att ta in fler killar. Annars blir det orättvist.
En väg in i yrkeslivet
Mönstringen tar en dag i anspråk, runt sex timmar. I höst sker den i Stockholm, Göteborg eller Kristianstad. I stora drag består den av fyra delar, ett inskrivningsprov i form av ett begåvningstest, möte med psykolog och läkare samt en diskussion med inskrivningshandläggaren där man kommer fram till vilken utbildning och befattning som passar bäst. Grundutbildningen, som är nio eller elva månader lång, sker på olika platser i landet. Den motsvarar dagens GMU.
– Den ser exakt likadan ut, säger Bengt Forssten.
Han tycker att 18-åringarna som går vidare till grundutbildningen ska ha stora förväntningar men också ha i åtanke att de kan ställa krav.
– Ägnar man elva månader av sin tid här ska man kunna ställa krav på en bra utbildning. Det är också en livserfarenhet där man lär sig att ta hand om sig själv och andra, får bekanta sig med skog och mark och får specialistkunskaper. För många är det en väg in i yrkeslivet.
Frivillighet eller plikt – vad är det som gäller?
Regeringen har bestämt att vi ska ha ett system som kombinerar frivillighet med plikt. Det innebär att du som 18-åring kan bli kallad till mönstring och bli inskriven till grundutbildning med värnplikt. Är du 19 år eller äldre och inte har genomfört en militär utbildning tidigare kan du söka frivilligt till grundutbildningen.
Har man rätt att vara vapenfri? Hur gör man då?
Alla som är totalförsvarspliktiga har rätt att ansöka om att få vara vapenfri. Vill man vara vapenfri måste man göra en ansökan på en särskild blankett som finns på vår webbplats.
Vad innebär det att plikten är könsneutral?
Det betyder att lagen om totalförsvarsplikt gäller lika för både kvinnor och män. Blir du kallad till mönstring måste du komma – oavsett om du är kvinna eller man. Samma sak gäller om du blir inskriven till grundutbildning med värnplikt.
Är det inte lite väl tufft att tvingas betala böter eller hamna i fängelse om man inte kommer till mönstringen eller utbildningen? Ska det inte vara frivilligt?
Jo, det kan nog upplevas som hårt. Men lagstiftningen är tydlig med vilka påföljderna blir om man inte uppfyller sina skyldigheter. Samtidigt är vi faktiskt skyldiga att informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär och hur den kan påverka dig. Vi kan inte låta bli att berätta om olika påföljder bara för att de kan upplevas som tuffa.
Källa: Frågor och svar från rekryteringsmyndigheten.se