– Vi tycker att det är anmärkningsvärt att man gör en sådan här utredning från regeringens håll, att man inte låter parterna själva sköta detta. Det är det den svenska modellen bygger på, samtal och förhandlingar parterna emellan. Att man initierar ett så här stort arbete på grundval av en konflikt är mycket märkligt.
Ser ni några orosmoment med utredningen?
– Det finns flera orosmoment. En inskränkning av strejkrätten kan leda till att Sacoförbunden inte får möjlighet att teckna kollektivavtal på en arbetsplats. Vi är professionsförbund vars medlemmar aktivt sökt sig till ett förbund som tillvaratar sina yrkesgruppers specifika frågor. Tvingas våra medlemmar in i ett avtal som är tecknat av ett annat förbund är risken stor att deras specifika frågor inte tas om hand i kollektivavtalet. Det i sig riskerar att färre ansluter sig fackligt och det kan påverka hela modellen som bygger på att det finns flera parter och hög facklig anslutningsgrad.
Sonia Koppen, ordförande Vision Göteborg
Hur ser du på att lagstiftningen, som reglerar bland annat strejkrätten ses över?
– För att den svenska modellen ska fungera så behöver det finnas en maktbalans mellan arbetsgivaren och facket. Då är strejkrätten en viktig del i det som vi vill värna. Även om det inte är något som vi ofta behöver ta till. Utredningen i sig är inte ett problem, men det finns en oro för vad den kan leda fram till och att den kan inskränka strejkrätten.
Vilka är de största orosmomenten om det blir så?
– Det vi är oroliga för är att det ska begränsa arbetsgivarens skyldighet. Att de framöver ska kunna välja att bara teckna avtal med ett förbund per arbetsgivare.
Det skulle kunna innebära att arbetsgivaren hela tiden kan välja att teckna avtal
med det förbund som inte ställer krav. I stället för att arbeta med alla förbund som har medlemmar inom området.
Bengt Forsling, Försteombudsman LO-distriktet Västsverige
Hur ser du på att lagstiftningen, som reglerar bland annat strejkrätten, ses över?
– Vi har varit tydliga med att vi tycker att det är onödigt att ha en utredning för vi tycker inte att det egentligen är något problem på arbetsmarknaden som det ser ut idag. När det gäller hamnkonflikten så är det parterna som måste lösa den situationen som råder där. Vi tycker att det är arbetsgivaren som har tillåtit två avtalsbärande parter sedan 1972 som är helt utanför svenska modellen och att nu börja ropa på hjälp tycker vi är fel väg att gå.
Ser ni några orosmoment med utredningen?
– Det finns en ryktesbild om utredningen, det handlar om att man ska förändra maktbalansen på arbetsmarknaden, att det ska bli svårare att ta till strejkvapnet eller konflikträtten. Det är det man säger att man har läst i utredningen. Jag tycker ändå att jag har bra kontakter med utredare, regering och LO centralt och det finns ingen som kan säga att det finns sådana förslag. Det är lite oroande att så många köper att utredningen kommer att ändra maktbalansen, för det tycker jag både statsministern och arbetsmarknadsministern har varit tydliga med, att det inte kommer att läggas några sådana förslag.