Han har varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet, vd på näringslivets tankesmedja Timbro och kommer senast från en kort sejour som vd för bransch- och lobbyorganisationen Företagarna.
Och det är framför allt inifrån det egna huset som kritiken kommer. Ingen vill ställa upp med namn men en rad moderater, tjänstemän, riksdagsledamöter och tidigare kollegor säger till Dagens ETC att utnämningen kommer som en chock. Källor som Expressen talat med pratar om risken för ett moderat ”inbördeskrig”.
Kallas för kuppmakare
Kritikerna menar att skandaler, kontroverser och maktspel som skett under Dousas tid i partiet borde göra en befordran omöjlig. Samtidigt är det andra som gjort ”politisk värnplikt” ute i landet och i riksdagsgruppen som ser sig förbisedda.
– Benjamin har aldrig blivit vald till något utan att kuppa. Nu belönas han med en ministerportfölj på Utrikesdepartementet, säger en källa.
Ilskan kommer från Benjamin Dousas kampanj att bli vald till Muf-bas där han utmanade dåvarande ordförande Rasmus Törnblom och vann med röstsiffrorna 66-33. Bakom vinsten låg en kampanj med hemliga möten och löften om framtida politiska uppdrag, enligt förlorarna, och ett lyckat alliansbygge enligt Dousas fränder. I en långtgående falangkonflikt såg flera ungdomsförbundare det som att Benjamin Dousa högg alla i ryggen för att själv kunna leda.
Det säger så mycket.
Även ett samröre med Nyheter Idag-profilen Chang Frick kastas runt i kritikstormen om Dousa.
– När Ryssland invanderade Ukraina var hans första impuls att ringa upp Chang Frick och samarbeta. Det säger så mycket, säger en tidigare kollega.
Kritiken: ”Väldigt grabbig”
Benjamin Dousa har kallat Ulf Kristerssons regering ”för sossig”. Och genom utnämningen plockar statsministern in en av regeringens främsta kritiker från höger in i värmen. Det har beskrivits som ett strategiskt drag för att tysta viss kritik men kritiseras som en konstig signal om partilojalitet och ton. Varför belönas hans beteende? frågar sig en person som Dagens ETC pratat med.
Interna källor inom Moderaterna beskriver Dousa som en person som sprider konflikter vart än han går, som ”väldigt grabbig” och till och med som ”persona non grata”. Andra säger att han är en frisk ung fläkt som stärker regeringens kommunikativa förmåga, och som en solklar framtidssatsning.
En källa som har jobbat nära Benjamin Dousa i Muf säger att han under tiden i ungdomsförbundet var patologiskt ointresserad av utrikespolitik, utvecklingsfrågor och bistånd. Med undantag för om Sida eller det svenska biståndet skulle kritiseras. Benjamin Dousa ska under tiden som Muf-bas ha hatat tjänsteresor och varit generellt obrydd kring de internationella samarbeten man hade med syskonföreningar i andra delar av världen.
Hoppas på mer dialog
Att Benjamin Dousa helt saknar erfarenhet av biståndsfrågor ser branschen inte som något som behöver vara ensidigt dåligt. Signalen är att han framför allt kommer att fokusera på handel och konkurrenskraft men flera biståndsorganisationer uppfattar honom också som nyfiken. Nu hoppas de att Benjamin Dousa i rollen som minister är öppen för att i högre grad föra en dialog med de svenska aktörerna. Att han lyssnar och lär av de som kan, helt enkelt.
Det är viktigt att han lyssnar på de som biståndet berör.
Concord Sverige är en plattform för ett åttiotal medlemsorganisationer varav flera jobbar med bistånds- och utvecklingsfrågor. Ordförande Petra Tötterman Andorff säger till Dagens ETC att hon ser fram emot att träffa det nytillträdda statsrådet.
– Vi tycker att det är viktigt att han lyssnar på de som biståndet berör, rättighetsbärarna i de länder som det svenska biståndet går till, och att han är öppen för en dialog tillsammans med oss i det svenska civilsamhället om hur vi bäst uppnår målen för biståndet. Förändring i sig är inte problemet, förändring är bra och driver oss framåt.
Hittills under mandatperioden har regeringens politik och linje med biståndet lett till en del funderingar, säger hon.
– Biståndet självt kan inte lösa världens problem, långt ifrån, det behöver mobiliseras massa resurser. Det är bra att regeringen tänker kring annan finansiering. Men viktigt då att biståndet får vara den unika resurs som har som främsta syfte att bekämpa fattigdom och förtryck, också på platser och i kontexter där det inte finns affärsmöjligheter för svenska företag.
Satsning på jämställdhet?
Annika Flensburg är policychef på Kvinna till kvinna. Även hon hälsar Benjamin Dousa välkommen till det nya jobbet och hoppas på en god dialog.
– Dousa har annonserat att han vill fortsätta arbetet med att reformera biståndet och då hoppas vi framför allt på att processen blir mer förutsägbar än den har varit hittills. Som kvinnorättsorganisation ser vi också fram emot att Dousa uppfyller löftet att satsa på jämställdhet och kvinnors rättigheter som det står svart på vitt i regeringens reformagenda. Några sådana satsningar har vi ännu inte sett under mandatperioden.
Regeringen glömmer bort reformer som behövs för att kvinnligt företagande ska lyfta i mottagarländerna, säger Annika Flensburg.
– I länder där kvinnor inte själva får öppna bankkonton, ärva eller äga land och fastigheter kommer ett ensidigt handelsbistånd knappast att förbättra deras liv.
Erik Lysén på Svenska Kyrkans biståndsorganisation ACT säger att regeringens reformagenda innehåller flera bra saker.
– Till exempel att man vill fortsätta vara en tydlig röst för sexuell och reproduktiva hälsa och rättigheter, att man vill stärka arbetet med mänskliga rättigheter och demokrati och att man vill stärka det lokala civilsamhället i partnerländer. I alla dessa frågor skulle vi gärna vilja ha ett större samarbete med regeringen. Samtidigt har regeringen tagit flera biståndspolitiska beslut som vi beklagar. Såsom slopandet av 1%-målet, vilket öppnar upp för en kontinuerlig sänkning av biståndsbudgeten, samt att regeringen har börjat knyta biståndet till handel på ett sätt som riskerar att främja svenska affärsintressen framför fattiga länders privatsektorutveckling.
Dialogen med biståndsminister Johan Forssell var bristfällig, säger Lysén.
– Det hoppas vi kan bli annorlunda framöver och vi ser fram emot att få en nystart med vår nya minister och förhoppningsvis en god, ömsesidig dialog och ett gott samarbete.
”Måste balansera rollerna”
Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna, hoppas att Benjamin Dousa sätter sig in ordentligt i sakfrågorna.
– Det handlar i synnerhet om att förstå hur väsentlig civilsamhällets roll är i ett effektivt och transparent bistånd. Situationen är särskilt känslig då vi i sektorn under senaste tiden upplevt stor osäkerhet, icke-förankrade förändringsprocesser och politiska beslut som innebär att alla organisationer som arbetar med utvecklingssamarbete idag inte ens vet hur våra förutsättningar ser ut om bara några månader. I tider av stor förändring krävs kunskap, ödmjukhet och ett lärande som ger väl underbyggda beslut. Och det har vi saknat den senaste tiden.
Och Oxfam Sverige har redan skarpa krav på den nyblivna ministern:
– Benjamin Dousa måste balansera rollerna som bistånds- och utrikeshandelsminister. Vi förväntar oss att han inser biståndsministerns betydelse för fattigdomsbekämpning, demokratirörelser, mänskliga rättigheter, klimat och utveckling. Sverige har en avgörande roll. Det är brådskande att ta fram en ny strategi då många som arbetar med världens mest utsatta står och väntar på besked. Det bör göras med oss organisationer som förstår världens utmaningar och befinner oss i dem, säger Rosaline Marbinah, policychef.
Dagens ETC har sökt Benjamin Dousa.