Reaktionerna på beskedet att Nya Karolinska Sjukhuset i Solna och Stockholm varslar 600 tjänster och reaktionerna är massiva. Närmare bestämt handlar beskedet om att sjukhuset, för att möta ett "betydande ekonomiskt underskott”, vill säga upp 250 undersköterskor och barnsköterskor samt 350 läkare. Och detta efter att sjukhuset redan i våras varslade 550 tjänster inom administrationen.
– Det första jag kände var ilska och ångest, säger Darius Barimani, ST-läkare på Karolinska sjukhuset, och fortsätter:
– Jobbet är ju redan tillräckligt tufft som det är.
En pågående skandal
Beskedet är bara ett i raden av kallduschar som stockholmare, personal och patienter drabbats av senaste åren. Det har rört allt från dålig luftkonditionering, entréer som måste byggas om, skyhöga arvoden till konsulter, kortlås som inte funkar, vårdplatser som försvinner, enorma underskott – listan kan göras lång.
– Det sämsta är att som vanligt är det de som styr tycks komma undan med vad som helst. Vi som inte gjort annat än slitit och jobbat och räddat liv – vi ska nu ta hand om spillrorna av den här sönderplockade vårdapparat de skapat, säger Darius Barimani.
Vad skulle du säga är grundproblemet i hela historien?
– Slöseriet med skattepengar och katastrofala upphandlingar. Och nu när det saknas pengar tycker ledning och politiker att vi inte producerar tillräckligt mycket i relation till kostnader för personal och utrustning. De tycker vi ska vårda de patienter sjukhuset är ombyggt för, eftersom lättare patienter inte lönar sig. Det grundläggande problemet är att ens tänka i de termerna, att vi bara ska vårda patienter som lönar sig.
Jobbar dubbla pass
En annan som är både upprörd och uppriven är Carina Lenngren, undersköterska och förtroendevald inom Kommunal .
– Vi är ju underbemannade redan idag. Vi går redan på knäna. Det fattas kollegor redan. Vi får inte ta ut semester och vi får inte ta ut komp. Vi jobbar redan dubbla pass. Och nu det här. Vilka fler ska försvinna?
Hennes lägesbeskrivning går också att uttrycka i siffror. När Kommunal förra året tittade över medlemmarnas arbetstid hittade de en medarbetare som samlat på sig 868 övertidstimmar.
Hur kommer patienter att drabbas?
– Utan undersköterskor finns ingen som kan rulla upp patienter på avdelningar. Och väl där finns ingen som kan ta hand om dem eller så får de vänta extra länge. Man kanske får ställa in operationer för att det saknas personal. Eller så finns ingen på sterilcentralen som kan göra rent gods, ingen som kan göra en provtagning, inte tillräckligt med sängar. Det är naivt av ledningen att tro att det här inte kommer att påverka. Det kommer att bli mycket värre.
Darius Barimani stämmer in i hennes oro. Och hänvisar till en studie från Gävle där man tittade på hur patientsäkerheten påverkades för patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar och behöver flyttas på grund av platsbrist.
– Under den tioårsperiod som de tittade på fördubblades antalet omflyttningar. Och man såg att risken att dö hos dessa patienter ökade med 24 procent. Det är en enormt hög siffra. Patienter dör redan på grund av platsbrist på sjukhus över hela landet och det här kan göra det värre, säger han.
Detta har hänt
Akuten ekade tom
2018 invigdes Nya Karolinska, vars akutmottagning bara skulle hantera svårt sjuka och skadade patienter som kommer med helikopter eller ambulans. Effekten av det blev dock att akuten ekade tom medan stadens övriga akutmottagningar fick en större belastning.
Omorganisationen som ingen ville ha
Värdebaserad vård skulle revolutionera Karolinska. Men en utredning visade att modellens effekter blev att patienter med mer än en diagnos skickades runt eftersom inget av sjukhusets ”teman” ville ta hand om dem.
Världens dyraste sjukhus
Nya Karolinska skulle bli världens bästa sjukhus – men har istället fått utmärkelsen världens dyraste. 2015 avslöjar SvD att de totala kostnaderna för att bygga, utrusta och underhålla NKS fram till år 2040 blir 61 miljarder kronor, 9 miljarder dyrare än vad landstinget hävdat.
1,2 miljoner för att byta en dörr
140 000 kronor för flytt av vattenkran, 100 000 för att sätta upp en hylla – och 1,2 miljoner för att byta en dörr. Det är några prisexempel som SvD kan avslöja 2017 ur det så kallade OPS-av-
talet, som innebär att alla ”tilläggsarbeten” blir väldigt dyra.
Konsultkaoset
l Sedan 2010 har Karolinska lagt omkring en miljard kronor på managementkonsulter. Dagens Nyheter visade i en stor granskning 2017 att snittkostnaden per konsult var 700 000 kronor
i månaden och att många fakturor betalades trots bristande underlag.
Jäv och jävmisstankar
l Flera av konsulterna rekryterats från Boston Consulting Group till chefspositioner på sjukhuset – där de kunnat godkänna inköp av fler tjänster från sin förra arbetsgivare. M-toppen Irene Svenonius avslog en extern granskning av sjukhuset och maken Jan Svenonius.
Rena instrument saknas
I mars i år rapporterade DN att sterilcentralen, som ska leverera rena redskap till kirurgerna, inte fungerar alls. ”Vi har till och med fått blodiga instrument skickade till oss”, berättar en läkare för tidningen. Många operationer måste ställas in eftersom det inte finns steril utrustning att tillgå.
Flera stora varsel
l I maj varslades 550 anställda, omkring en fjärdedel av sjukhusets administrativa personal, om uppsägning. I onsdags lades ett varsel om ytterligare 600 tjänster
– 250 läkare och 350 undersköterskor.