Coronapandemin är det sjätte globala nödläget som Världshälsoorganisationen utlyst, och på en pressträff i måndags sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att det nu står klart att det utan tvekan är det allvarligaste hittills. De senaste sex veckorna har antalet fall fördubblats, nästan 17 miljoner människor har smittats totalt.
Nord– och Sydamerika fortsätter att vara epicentrum för pandemin, men även i Europa syns en tydlig ökning av antalet smittade i flera länder. Belgien har sett en kraftig ökning enligt Euronews och den tyska tidningen Die Welt rapporterade om en liknande situation i Tyskland, där folkhälsomyndigheten sagt att coronaläget är ”mycket oroande”. Även Frankrike och Spanien rapporterar ökningar.
Unga kan sprida smittan
Från europeiska storstäder som Barcelona, Paris och Bryssel kommer larm om att allt fler unga mellan 18 och 30 år testar positivt för covid-19. En delförklaring kan vara att fler testas, men även att unga fortsätter att umgås i större grupper. I Spanien har det blivit allt vanligare att ungdomar umgås och festar i parker, och i Frankrike och Italien är utomhusfester vanliga, rapporterar DN. Delade flaskor och bloss kan därmed leda till smittspridning.
Trenden har tidigare synts i USA där data visat en skarp ökning av fall hos personer under 40 år, till följd av att unga inte ser sig själva som riskgrupp och därför inte är lika försiktiga som äldre. Experter har lyft beteendet som en stor risk för en andra våg av smittspridning, rapporterar The guardian. De unga umgås sedan med familj, släkt och vänner och tar då med sig viruset till grupper med större risk att bli allvarligt sjuka, eller i värsta fall dö av viruset, än de själva.
Risk också i Sverige
Även om teorin om unga som motor för en andra våg inte är bekräftad, så är ökningen av smittspridningen det. Även i Sverige finns risk för nya lokala utbrott, enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet som säger till SVT att han inte tror att Sverige har ett bättre utgångsläge än andra länder. Enligt honom krävs större insatser med testning och smittspårning för att kunna agera lokalt och stoppa smittspridning, och munskydd i publika sammanhang.
– Smittan sprider sig i ett samhälle på samma sätt, oavsett om det är i Spanien eller Sverige eller USA, det handlar om vad man gör för att mota den. Och som jag ser det så gör vi inte jättemycket för att mota den i Sverige.
För tidigt att prata om en andra våg
Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att den ökade smittspridningen i Europa beror på släppta restriktioner, och säger till SVT att det är för tidigt att prata om en andra våg.
– En del länder har riktigt lokala utbrott, som utbrottet på slakterierna i Tyskland till exempel. I andra länder, Belgien verkar vara ett av dem, ser man en mer allmän ökning som inte är så fokuserad till ett visst område. Så det är svårt att säga än om det här verkligen kommer att kallas en andra våg, eller om det här mer är efterdyningar av den första.