Oro inför EU-valet: Konservativa allt närmre ytterhögern
Samarbetet mellan EPP och ECR i EU är av allt att döma är på väg att fördjupas.
Bild: TT/AP/Shutterstock (montage)
Dagens ETC
Kraftiga framgångar väntas för de högerextrema och högerpopulistiska partierna i sommarens EU-val. SD:s toppkandidat vill se ett Tidö-liknande samarbete i Europaparlamentet och kommissionens konservativa ordförande Ursula von der Leyen håller dörrarna öppna för ytterhögern.
Toppkandidaterna från S och MP är djupt oroliga.
– Den utveckling vi nu ser är det främsta skälet till att jag är engagerad politiskt, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till Dagens ETC.
Kramen avslöjade allt. Det var på ett möte i Europaparlamentets miljöutskott nyligen som representanter från den breda konservativa EPP-gruppen och den högernationalistiska ECR-gruppen omfamnade varandra hjärtligt.
– Nu var det uppenbart för alla. När de kramades så öppet, inför hela utskottet, säger Alice Bah Kuhnke, som fick händelsen berättad för sig av en grön kamrat på plats i utskottet.
Samarbetet mellan EPP och ECR i EU är av allt att döma är på väg att fördjupas. EPP är den största partigruppen i Europaparlamentet där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår ihop med bland andra tyska CDU och franska Republikanerna. ECR är den nationalistiska och högerpopulistiska partigruppen där Sverigedemokraterna sitter tillsammans med bland andra Italiens bröder, polska Lag och Rättvisa och spanska Vox.
Arbetet i Europaparlamentet ser annorlunda ut än i svenska riksdagen, då ingen styrande regeringskoalition finns utan samarbeten söks för varje enskild fråga. Historiskt har det samarbetet nästan alltid innefattat de två stora grupperna, EPP och socialdemokratiska S&D. Sedan har man fått stöd av exempelvis liberala Renew eller den Gröna gruppen.
Ytterhögerns båda grupper, ECR och extremhögerns ID, har dock hållits utanför.
Något som är på väg att ändras.
– Ja, det har funnits en demokratisk vilja att göra upp i den breda mitten. Men nu har EPP börjat flirta med de högerextrema. Det är uppenbart, säger Heléne Fritzon, sittande toppkandidat för Socialdemokraterna, till Dagens ETC.
Intresse för svenskt Tidö
Enligt en prognos från internationella tankesmedjan ECFR väntas ECR-gruppen gå framåt från 67 till 85 mandat, medan den än mer högerextrema ID-gruppen, där partier som tyska AfD, italienska Lega och Marine Le Pens franska Nationell samling ingår, spås öka från 58 till 98 mandat.
Samtidigt väntas alla fyra stora grupper i mitten (EPP, S&D, Gröna och Renew) backa i valet.
Nyligen sa EU-kommissionens ordförande Urusla von der Leyen, som företräder EPP, att hon är öppen för att samarbeta med partier inom ECR-gruppen, med krav om att ”stå upp för demokratin, försvara våra värderingar och stödja Ukraina”.
Charlie Weimers, toppkandidat för SD i EU-valet och vice ordförande för ECR-gruppen i Europaparlamentet, är tydlig med hur samarbetet ska se ut.
– Jag vill se ett Tidö-samarbete på europeisk nivå, säger han till Dagens ETC.
Han utvecklar:
– Som det ser ut nu så hamnar EPP i ett läge där de kan välja vilken majoritet de vill jobba med. Om de vill gå åt det konservativa hållet eller åt det rödgröna hållet. Och jag ser tendenser nu att EPP blir mer och mer intresserat av det Tidö-samarbete vi har i Sverige, och motsvarande konstellationer i både Italien och Finland, så jag har gott hopp om att vi ska kunna få inflytande efter nästa val.
Weimers jobbar aktivt för att ”bygga personliga nätverk och etablera förtroende”.
– Det är ett arbete som pågår hela tiden.
Skulle det samarbetet även inkludera ID-gruppen?
– Vi får se hur man hanterar det. Vi är öppna för att i sakfrågor samarbeta med vem som helst i EU-parlamentet. Det blir en fråga för EPP att ta ställning till. Om de vill kunna bygga majoriteter med vissa ID-partier eller inte. Det är en öppen fråga i nuläget.
Tomas Tobé, sittande toppkandidat för Moderaterna, vill tona ner pratet om ett samarbeta med partier i ECR-gruppen, men stänger inte dörren.
– Moderaterna och EPP-gruppen gör bedömningen att det samarbete som finns nu mellan EPP, den liberala gruppen och den socialdemokratiska, kommer i grunden att bestå även under nästa mandatperiod. Men växer ECR så är det klart att de kommer att få ökat inflytande. Vi har sagt att vi är beredda att samarbeta i sakfrågor, säger Tomas Tobé till Dagens ETC.
Han ställer dock tydliga villkor för ett eventuellt samarbete.
Man kan prata med alla även om man står väldigt långt ifrån varandra.
– Bara med partier som står upp för stödet till Ukraina, för rättsstaten och som är för ett europeiskt samarbete.
Tobé är inte så orolig för opinionsläget eller ytterhögerns väntade frammarsch.
– Jag tror att vi kommer att se rätt stor splittring på den högerpopulistiska sidan, med ett antal partier som är mer pro-europeiska och står upp för rättsstaten, som kommer att vara del av mycket av det samarbete som kommer ske efter nästa val. Men i grunden är det väljarna som avgör. Jag tycker de här prognoserna är något överdrivna. Räknar man på antalet mandat så tror jag att ungefär nuvarande samarbetsklimat kommer gälla även efter nästa val.
Busch: Prata med alla
Kristdemokraternas toppkandidat Alice Teodorescu Måwe säger till Dagens ETC att hon inte har satt sig in i frågan, men partiledaren Ebba Busch är mer utförlig.
– Jag tycker att Europaparlamentet är ett gott exempel på den linje som KD har fullföljt i Sverige, nämligen att man kan prata med alla även om man står väldigt långt ifrån varandra, om man tror att det finns en möjlighet att komma överens. Det gör vi med Sverigedemokraterna i Europaparlamentet, men också långt ut på vänsterkanten. EPP pratar med alla, säger hon.
Samtidigt sätter Ebba Busch ner foten mot SD och Charlie Weimers, som öppnat för att riva upp EU:s stora klimatpaket Fit for 55. Hon menar att det värnar kinesiska intressen snarare än svenska.
– För mig är Fit for 55 ett sätt att stå sig i en väldigt tuff och många gånger osund konkurrens ifrån Kina.
Just klimatpolitiken är ett område där många tror att EPP och ECR kan göra upp gemensamt framåt. I Europaparlamentets utskott har samarbetet redan påbörjats, hävdar Alice Bah Kuhnke.
– I frågor som berör klimat och miljö,men också i frågor om demokrati och rättsstatens principer ser vi hur de samarbetar öppet inför oss andra i utskotten. Den gränsen är numera uppluckrad, säger hon.
Enligt Alice Bah Kuhnke har de konservativa EPP-partierna flyttat sig successivt närmre högerpopulistiska ECR-gruppen de senaste åren.
– Tidigare var de väldigt tydliga med att man inte samarbetar, nu har den linjen luckrats upp steg för steg. Konkret handlar det om att man gått från att inte samarbeta alls till att nu ha förmöten, lägga upp gemensamma strategier och bestämma hur man ska rösta i utskotten.
Förhandlar utanför rummen
Häromveckan röstade Europaparlamentet igenom en lag för naturrestaurering, men i förhandlingarna innan hände något anmärkningsvärt, menar Heléne Fritzon, när både EPP- och ECR-grupperna lämnade i förtid.
– Att EPP klev av och lämnade förhandlingsbordet, det har faktiskt aldrig hänt förut. Det får förödande konsekvenser om det blir ett mönster framöver att man inte tar sitt demokratiska ansvar utan går ut och in ur förhandlingsrummet för att de högerextrema ställer krav.
Hon menar att denna fråga är central för hela EU-valet.
– Jag är på riktigt orolig över de högerextremas framfart. Eftersom det är i ett läge där vi har krig i Europa spelar Putin i händerna. Det är min uppriktiga oro inför valet. Grunden i hela valkampanjen kommer handla om detta. säger Heléne Fritzon.
Alice Bah Kuhnke delar oron.
– Den utveckling vi nu serär det främsta skälet till att jag kandiderar till Europaparlamentariker igen, och varför jag är engagerad politiskt. Det är för att jag vill kunna säga till mina barn och barnbarn att jag gjorde allt jag kunde. Att jag gjorde motstånd.