– De senaste åren har vi satt igång ett gediget utvecklingsarbete och ringat in de målgrupper vi tidigare haft svårt att nå, och börjat få kulturskolan till en jämlikhetsgörare. Just det som tanken har varit med utvecklingsstödet. Risken är att vi får lägga ner det arbetet nu. Det är oerhört beklagligt, säger han.
Utbildningsnivå spelar roll
Det statliga utvecklingsstödet infördes 2016 med syftet att kulturskolan ska nå fler. I Göteborg har utmaningen bland annat varit att få barn i socioekonomiskt utsatta områden att ta del av kulturskolans utbud, och att de överhuvudtaget ska känna till att den finns. Senast i oktober publicerades en studie från Göteborgs universitet som visar att deltagande i kulturskolan i hög grad beror på barnens ursprung och föräldrarnas utbildningsnivå och kulturella kapital. Petter Rosenlundh menar att utvecklingsstödet just därför har varit så viktigt.
– Rätten till kultur och till att utöva kultur ska omfatta alla barn. Tack vare utvecklingsstödet har vi verkligen lyckats bredda verksamheten, men det är ett arbete som bara är påbörjat och som måste vara långsiktigt. De här nedskärningarna drabbar just dem som det är extra viktigt att nå, grupper som dessutom inte är de som gör sig hörda, säger han.
Att det statliga stödet ska dras in har Moderaternas kulturpolitiska talesperson, Lotta Finstorp, motiverat med att stödet inte fått önskad effekt. Hon menar att stödet inte har nått ut till unga i utsatta områden. Men varken Petter Rosenlundh eller Inger Carlonberg, ordförande i Kulturskolerådet, håller med om den analysen.
– Det är helt felaktigt, jag förstår inte vad hon grundar sina slutsatser på. Många av de lovande projekt som nu har satts igång kommer inte kunna fortsätta, säger hon.
Startat namninsamling
I Göteborg föreslog Moderaterna en halvering av utvecklingsstödet, motiverat med att budgeten behöver komma i balans. Att just kulturskolan drabbas är allvarligt, tycker Daniel Skoglund, gitarrlärare i kulturskolan och musiker under namnet Songs of Boda, och Alexander Goldmann, ordförande i Musiker mot rasism och kulturpedagog i kulturskolan. För att visa sitt missnöje har de tagit initiativ till en namninsamling – stå upp för kulturskolan. Hittills har över 6 000 personer skrivit under.
– De senaste åren har vi sett en positiv förändring av kulturskolan, mycket tack vare utvecklingsstödet. Risken är att satsningarna för att nå nya målgrupper nu läggs ned. Vi kände att vi måste reagera, säger Alexander Goldmann.
Daniel Skoglund håller med:
– Det här kommer bara drabba dem som vi allra minst vill att det ska drabba, det kommer göra att vi backar, att vi får en kulturskola som inte är till för alla, säger han.
För egen del vet han hur stor roll kulturskolan kan spela. Han hoppas att just det ska komma fram i debatten, att alla de musiker och kulturutövare som själva har börjat sin bana där ska gå ut till kulturskolans försvar.
– Jag lärde mig spela gitarr där när jag var nio år. Hela mitt liv bygger ju på det. Jag hade aldrig jobbat som musiklärare och jag hade inte hållit på med musik på det sättet som jag gör nu, om det inte vore för kulturskolan, säger han.