– Skolan kommer helt enkelt att behöva anpassa sig till situationen, inte för att vi önskar det, utan för att det är enda alternativet, säger han och pekar på matematiken.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
20 000 lärarstudenter årligen
För att täcka behovet till 2025 – någonstans mellan 60 000 och 65 000 lärare – måste, med hänsyn taget till pensionsavgångar, drygt 20 000 studenter årligen välja att gå lärarutbildningen. Det är en fjärdedel av dem som går ut gymnasiet varje år. I praktiken är andelen större, eftersom endast drygt 70 procent av avgångseleverna går ut med grundläggande behörighet till högre studier.
– Det är fullständigt orimligt, säger Fredrik Svensson.
Utöver alla föreslagna åtgärder måste skolan enligt honom organisera sig på ett nytt sätt – och införa fler yrkeskategorier. Inte helt olikt det Malmö nu vill göra.
– Det är inte min uppgift att uttala mig om vad Malmö gör, men det är ett tydligt tecken på att något behöver göras. Vi har tydliga och höga utbildningspolitiska ambitioner, alla önskar legitimerade lärare till alla elever, men det är tydligt att de inte går att uppfylla, säger han.
Ett problem är målet med mindre klasser, som enligt Fredrik Svensson resulterar i jämlikhetsproblem.
– Redan idag finns det stor variation i andel legitimerade lärare mellan skolor. Skolor på landet eller i ekonomiskt svagare områden har det svårast att rekrytera. En rimlig prognos är att dessa skillnader kommer att tillta då lärarbristen tilltar.
Höjd lön ska locka fler till yrket
Så vill Lärarförbundet få fler lärare
Samsyn och dialog mellan kommuner, fristående skolor, regering, riksdag och arbetsgivarorganisationer.
Förbättra lönerna så att dessa blir en rekryteringsfaktor och så att inte lärarna halkar efter andra grupper.
Se över lärarnas administrativa börda och se till att varje ny reform finansieras så att inte mer arbete åläggs lärarkåren.
Förbättra lärarnas karriärmöjligheter.
Förbättra villkoren för kompetensutveckling samt inrättande av ett nationellt kunskapscentrum som ger alla lärare möjlighet till just kompetensutveckling.
Så vill regeringen få fler lärare
Genom Lärarlyftet, som beslutades 2015, där tre miljarder årligen ska skjutas till för att höja lärarnas löner.
En utbyggnad av antalet platser i landets lärarutbildningar och snabbspår för att ta tillvara kompetensen hos personer med utländsk lärarerfarenhet.
Minskad administration för befintliga lärare så att fler väljer att stanna kvar i yrket.
Stödpersonal ska anställas för att avlasta lärarna och stötta eleverna.
Skapa subventionerade anställningar så att personer med svag förankring på arbetsmarknaden kan få en plats inom skolans värld.