Natalie, som egentligen heter något annat, berättar för ETC Örebro om sin tid som anställd på ett LOV-företag i Örebro.
– Jag visste aldrig i förväg hur dagarna skulle se ut. Ibland jobbade jag fyra timmar på ett företag och sju timmar på det andra. Men jag var bara anställd på det ena stället. Jag hade inget avtal med det andra, säger Natalie.
När Natalie fick ett instegsjobb genom Arbetsförmedlingen blev hon jätteglad. Som ny i Sverige ville hon komma ut på den svenska arbetsmarknaden och tjäna egna pengar. Hon fick ett jobb på ett LOV-företag i Örebro kommun. Ett privat företag som äldre medborgare kan välja när de ska få hjälp i hemmet. Tanken var att hon skulle städa, tvätta och göra inköp åt pensionärer. Men arbetet innehöll mer än så.
– När det inte fanns tillräckligt med jobb inom företaget på dagarna fick jag jobba i ett annat företag med barnpassning på kvällarna. Jag fick även städa hemma hos arbetsgivaren och hemma hos släktingar till arbetsgivaren. Ibland jobbade jag alla dagar i veckan. Det känns som att jag aldrig var ledig, säger hon.
Känner sig utnyttjad
Hon känner sig orättvist behandlad av företagen och hon berättar att hon har dålig koll på vilka rättigheter som egentligen gäller för arbetare i Sverige.
– Eftersom jag inte kommer från Sverige så känns det som att arbetsgivare vill utnyttja det, säger hon.
För efter en tid hos företaget hotade arbetsgivaren med avsked. Natalie kontaktade facket och företaget backade eftersom det inte fanns någon grund för avsked. Därefter gjordes ändå en privat uppgörelse mellan parterna. Och Natalie avslutade sin anställning på företaget. Nu känner Natalie att händelserna har påverkat hennes hälsa.
– Jag mår skitdåligt och gråter varje dag. Jag trodde inte att sådant här fanns i Sverige, säger hon.
Kan inte uttala sig
Hon har en granne som hjälper och stöttar henne och även facket har delvis hjälpt till. Men eftersom företaget där hon var anställd inte har ett kollektivavtal är hennes rättigheter begränsade. Lägstalöner, tjänstepensioner, OB-tillägg och övertidsersättningar är sådant som regleras av kollektivavtal. Finns det inte något kollektivavtal finns ingen självklar rätt till övertidsersättning och lönen kan bli hur låg som helst utan att bryta mot någon lag.
– Jag känner mig ledsen och jag undrar hur kommunen och arbetsförmedlingen kan godkänna sådana företag, säger hon.
De ansvariga på Arbetsförmedlingen kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men Zila Conejeros, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Örebro, säger att arbetsgivare som ska ta emot instegsjobbare kontrolleras innan avtal skrivs under.
– De ska uppfylla en rad krav. De får till exempel inte ha skatteskulder och har arbetsgivaren inte ett kollektivavtal ska företaget ha tecknat en försäkring som gäller instegsjobbaren och de ska även ha avtalsenliga löner, säger hon.
Kan bryta avtalet
Om problem ändå uppstår kan Arbetsförmedlingen i samråd med instegsjobbaren bryta avtalet. Och enligt Zila Conejeros är det inte lämpligt att företag lånar ut en person som har ett instegsjobb till ett annat företag.
– I så fall är det bättre att man bryter avtalet. Det finns inget som hindrar att instegsjobbaren har två kontrakt och två beslut från Arbetsförmedlingen. Men arbetsuppgifterna ska framgå i avtalet och det är viktigt att säkerställa att den anställde får tid för minst 15 timmars SFI-studier i veckan, säger hon.