– Det är orimligt, säger skyddsombudet Juan Torres, som anmält till Arbetsmiljöverket.
För lite mer än två veckor sedan infördes nya rutiner för effektivare städning på samtliga Scandichotell i Sverige. Tidigare har man beräknat att varje städare skulle hinna med omkring tre rum i timmen. Men i den nya rutinen skiljer man på så kallade stanna-rum, där gästen ska bo kvar ytterligare en natt, och avreserum. Stanna-rummen får nu inte ta längre än fem minuter vardera att städa, eftersom ett antal städmoment tagits bort. Det innebär dock att arbetstakten har ökat till – i värsta fall – tolv rum i timmen istället för tre.
I direktiven, som ETC tagit del av, fastslås också att en säng ska bäddas på mellan 45 sekunder och en minut. En arbetsbelastning som enligt Juan Torres, som jobbar på Scandic Europa i Göteborg, är alldeles för slitsam.
– Det handlar inte om att städa fort. Alla kan bädda en säng på 45 sekunder, det är inte det som är problemet. Det är klart att man kan komma in som superman och städa 40 rum på en arbetsdag någon enstaka gång. Problemet är att vi som har det här som heltidsjobb ska orka utföra jobbet dag ut och dag in, säger han.
Stor press att jobba snabbt
Janne Wallmark, fackligt ombud och ordförande för den fackliga samrådsgruppen inom Scandic är kritisk till hur införandet av den nya rutinen gått till. Han säger att ledningen haft för bråttom med att införa de nya reglerna. Sedan tidigare finns en oro från fackligt håll för att städarna har en stor press att jobba snabbt. De nya direktiven gjorde inte saken bättre.
Han säger också att städjobbet är tuffare i dag än tidigare.
– Problemet är att det inte finns tid om det skulle behövas ytterligare städning. Det händer att det ligger popcorn och chips över hela rummet, det är ingenting som står med på städlistan direkt. När mer måste göras i ett rum så påverkar det resten av dagen, det är svårt att komma ikapp, säger han.
– Dessutom är arbetet tungt. Det är mycket böj och lyft. Den som tror att det är lätt att städa borde bädda 40 sängar själv. Vi har personal som har jobbat i 15 år, ska de jobba till 65 vet jag inte hur det ska gå till. Man slits ut i förtid, säger Janne Wallmark.
"Kritiken beror på missförstånd"
Martina Tengvall, presschef på Scandic Sverige tror att kritiken från personalen i första hand beror på missförstånd. Att det inte varit tydligt för personalen att antalet moment i de så kallade stanna-rummen minskar från 15 till fem och att det är därför som tiden förkortats.
Tiden per rum, fem minuter, ska inte heller ses som en absolut maxtid.
– Det är en avvägning från dag till dag. Det är upp till ledaren på varje arbetsplats att titta på om det finns en rimlighet. Om det är ett familjerum till exempel, så ska inte rutinen tillämpas, säger Martina Tengvall.
Juan Torres ger inte mycket för Martina Tengvalls förklaring. Han menar att ledningen försöker lägga över ansvaret på honom genom att hävda att han missuppfattat. För honom räcker det att titta på schemat från sitt senaste arbetspass för att se att de nya direktiven är realitet: 33 rum, både stanna- och avreserum, skulle städas på en arbetsdag. Tio rum mer än innan direktiven infördes.
– Det här leder bara till att folk blir sjuka. Just nu är fem personer hos oss sjukskrivna på grund av stress och ryggproblem, säger han.
Stina Berglund
Städare ett av de mest skadedrabbade yrkena
Obekväma arbetsställningar, tunga lyft och stress. Städbranschen är en av de tuffaste när det gäller arbetsskador. Det visar en rapport från arbetsmarknadens försäkringsbolag Afa.
Långt över 2 000 långvariga sjukskrivningar bland städare och fönsterputsare i Sverige under ett år. Det gör branschen till en av de mest utsatta, när det gäller både män och kvinnor, enligt en rapport från Afa försäkring, som försäkrar anställda inom kommuner, landsting och privata företag.
Och en rapport från Försäkringskassan i början av året pekar på samma sak – kvinnor inom städbranschen hör till dem med flest sjukskrivningsdagar inom alla yrkeskategorier.
Marie Mulder, analytiker på Försäkringskassan, säger att den tydligaste förklaringen till sjukskrivingar generellt handlar om dålig arbetsmiljö.
– När det gäller städbranschen så har man en tyngre fysisk arbetsmiljö, med tunga lyft och obekväma arbetsställningar, säger hon.
– Sedan kan man också lyfta upp det faktum att det är svårt att anpassa uppgifterna i någon högre utsträckning om man känner att man får problem. Uppgifterna måste utföras på ett specifikt sätt.
Stora skillnader i branschen
Ökade krav på effektivitet är ytterligare en faktor som riskerar att leda till sjukskrivningar.
– Man upplever hög press, har inga marginaler och måste leverera enligt ett tajt schema. Det bidrar till sjukskrivningar, säger Marie Mulder.
Fackförbundet Kommunal organiserar städare i flera olika branscher. Håkan Persson, ombudsman på Kommunal Väst, säger att en del arbetsgivare gör mycket för att förbättra arbetsmiljön, medan andra inte är lika bra.
– Det är stora skillnader i branschen. På sjukhus, skolor och inom annan kommunal verksamhet har man sett till att skaffa de hjälpmedel som behövs, min bild är att det sköts bättre där än inom exempelvis hemstädningen, säger han.
Enligt Håkan Persson blir effektivitetshetsen, pressen att städa snabbt, också bara större och större inom branschen.
– Arbetsmiljön tar naturligtvis alltid stryk när man ska pressa tiderna hela tiden. Ofta är det samma uppgifter som ska utföras som tidigare, men det ska ske på snabbare tid, säger han.