En halv miljon ska alltså satsas under 2017 och pengarna ska göra det möjligt för ensamstående personer över 75 år att kunna åka på läger.
– Många ensamstående i den här åldern är kvinnor och många har låg inkomst. En grupp som kan ha svårt att ha råd med resor och aktiviteter. Vi vill ge guldkant till de människor som inte har så lätt att komma ut i naturen, säger Martha Wicklund.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Miljöombyte lockar
Tanken är att de äldre ska få byta miljö och sova över på någon form av konferensgård eller lägergård. Och prova på olika aktiviteter.
– Det blir upp till förvaltningen att lösa hur seniorlägren ska utformas, men det finns kommunala hus som kanske kan användas, säger Martha Wicklund.
På pensionärernas riksorganisation, PRO, i Örebro är seniorerna positiva till idén. Miljöombyte och aktiviteter av olika slag känns lockande.
– Friluftsliv och att vara ute i naturen och kunna bada tycker jag skulle vara härligt, säger Ann Persson, en av pensionärerna.
– Samvaron och måltiderna tror jag är viktigast, säger Sören Rudin.
– Men även en del aktiviteter så att alla kommer med i gemenskapen, säger Fia Törnblad.
– Olika stationer med aktiviteter skulle vara bra, säger Gun Jansson.
"Ont om karlar"
Det finns mängder av aktiviteter som PRO-medlemmarna tror skulle passa på ett seniorkollo. Boule, promenader, sällskapsspel och boccia till exempel.
– Vi är 200 pensionärer i Örebro som spelar boccia, och det är en sport som alla kan delta i och det behövs bara lite gräsmatta och några klot. Det tror jag skulle vara jättebra på ett sådant där läger, säger Inger Johansson.
Även dans kommer upp på tapeten.
– Men då kanske det får bli linedans. Då gör det inget att det är så ont om karlar, säger Mona Johansson.
Eftersom det än så länge inte finns ett färdigt förslag kring hur kollot ska utformas, hoppas pensionärerna på PRO att de ska få vara med och påverka innehållet.
– Jag tror att det är jätteviktigt hur man utformar inbjudan till en sådan här möjlighet. Om det verkar som att det bara är till för de allra fattigaste kommer ingen att vilja söka, det måste vara en generell inbjudan, säger Sören Rudin.
Och Margareta Röstlund håller med.
– Nej det är viktigt att inte peka ut någon grupp i inbjudan, alla måste känna sig inkluderade, säger hon.
Åldersgräns på 75 år
En annan viktig fråga är vilka som ska räknas som ensamstående.
– Om man bara vänder sig till ensamstående missar man en grupp. De som är ensamma därför att deras make eller maka vårdas på ett omsorgsboende är inte ensamstående, men de skulle ha ett behov av ett socialt sammanhang. De har många gånger svårt att ta sig ut och göra något för egen del utan att få skuldkänslor, säger Inger Johansson.
Och åldersgränsen på 75 år råder det delade meningar om hos PRO-gänget. En del tycker att 75 år är för ungt, medan andra tycker att det skulle vara roligt med läger redan i dag.
– Jag är inte ens 70 år ännu och jag skulle kunna tänka mig att åka, säger Elisabet Svensson.