Förra våren lämnade flera miljöpartister in en motion om att Örebro kommun ska bli bivänligare, bland annat genom att köpa in kommunala bin och anställa professionella biodlare. På kommunfullmäktiges junimöte antogs motionen, fast med en del ändringar. Några kommunala bin eller anställda biodlare blir det inte.
– Men vi är nöjda ändå. Kommunledningen kom med flera bra idéer som vi inte tänkt på, bland annat att involvera privata aktörer. Så det finns mycket att jobba vidare med, säger kommunalrådet Sara Richert (MP).
Sprida kunskap
Bland annat ska alltså en bikupa sättas upp vid Naturens hus i samarbete med Örebro biodlarförening. Tanken är sprida kunskap om binas betydelse för biologisk mångfald och vår livsmedelsproduktion. Förhoppningen är att fler örebroare ska bli intresserade av att själva bli biodlare.
Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden föreslår att biodling utvecklas som en arbetsmarknadsinsats inom Praktik-centrums verksamhet, och att en yrkesutbildning för biodlare startas i samarbete med Kvinnerstaskolan om försöket med biodling slår väl ut.
I höst startar även projektet ”Mer blommor och bin”.
– Syftet är att förbättra förutsättningarna för pollinerade insekter i Örebro, berättar kommunekologen Per Wedholm, tillförordnad enhetschef på kommunens naturvårdsenhet.
Fem till tio hektar av kommunal mark som i dag inte används ska plöjas upp. Det kan handla om gammal jordbruksmark eller ”skräpmark”, det vill säga platser som har ”blivit över” vid exempelvis nybyggen eller vid industritomter. Sedan ska markerna sås med baljväxter, örter och ängsblommor, växter som är rika på nektar och tillsammans blommar en lång säsong. Växterna ska locka till sig vilda bin, fjärilar och humlor och på så sätt öka förekomsten av pollinerare.
Fått bidrag
Mark vid Oset och Näsby förskola är några platser som ingår i satsningen. Naturvårdsenheten har fått bidrag av Naturvårdsverket till projektet, som ska pågå också hela 2016 för att sedan utvärderas.
– Projektet blir ett lyft även för oss människor, eftersom marker som i dag står oanvända bli attraktiva att besöka. De kanske även kan användas av privata biodlare , säger Per Wedholm.
Att upplåta plats till privata biodlare är just ett förslag som kommunledningen har för att få fler bin i Örebro. Om projektet blir lyckat kan fler av kommunens ”överblivna” marker sås med växter som gynnar pollinerare.
– Det finns flera marker i utkanten av Örebro som ägs av kommunen och inte används till något i dag, säger Per Wedholm.