Frivilligorganisationen Agape har fått nära tre miljoner av kommunen för sin verksamhet för ensamkommande ungdomar som fyller 18 år under asylprocessen.
Göteborgs stad har fått ett statsbidrag som ska gå till just den målgruppen och organisationen var kritisk till att kommunen valt att ge alla pengar till ideella organisationer i stället för att själva ta ansvar över gruppen.
Marina Johansson (S) är ordförande i den sociala resursnämnden som fördelade pengarna och hon menar att kommunen visst tar sitt ansvar.
– De ideella organisationerna har tagit ett stort ansvar sedan dag ett och de är otroligt viktiga. Men kommunen tar också ansvar. Till exempel låter stadsdelarna vissa personer bo kvar på hvb-hem eller stödboenden även efter att de fyllt 18 år. Man tar ett individuellt beslut och låter de som har störst behov bo kvar. Från kommunens sida har vi också utbildat vår personal för att jobba med den här målgruppen där psykisk ohälsa är vanligt. Vi har också ett bra samarbete med sjukvården för att försöka fånga upp ungdomarna. Därför tycker jag att det är orättvist att säga att vi inte tar ansvar.
Varför kan inte kommunen ordna med boende så att alla som fyller 18 kan bo kvar här?
– För att låta alla bo kvar hade vi behövt mycket mer pengar. Det handlar om flera hundra individer och att låta dem bo i hvb-hem och stödboenden hade kostat många miljoner. De statliga pengarna vi får nu räcker inte till så mycket och därför hittade vi den här lösningen med att låta dem gå till de ideella organisationernas verksamheter.
Är det ett alternativ att kommunen använder statliga pengar till att öppna ett boende för dessa ungdomar för att avlasta de ideella organisationerna?
– Vi har inga planer på att starta särskilda boenden för den här målgruppen. Det är inte uteslutet att ordna boendelösningar inom ramen för de statliga pengarna i samverkan med föreningarna men det är ingenting som vi planerar i dagsläget.