För att riksdagen skulle ge Romina Pourmokhtari sparken från regeringen hade det inte räckt att hela oppositionen röstat emot henne. Dessutom hade två av de ledamöter som valts in av Tidöpartierna behövt byta sida. Nu röstade 66 ledamöter för misstroendet, 172 emot och 104 avstod.
”Kollektiv ansvar”
Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren anklagar regeringen för ett ”klimatsvek”, men anser att ett misstroende mot Romina Pourmokhtari var fel väg att gå. På väg in till omröstningen varnade hon för att överanvända misstroendeinstrumentet.
– Så var det med nuvarande regeringen och förra oppositionen. De ändrade ju verkligen praxis och skapade ju en hysterisk relation till misstroendevotumet med åtta omröstningar på åtta år, säger Lena Hallengren till Dagens ETC.
Hon framhåller regeringens kollektiva ansvar.
– En ny klimat- och miljöminister i Ulf Kristerssons SD-regering kommer naturligtvis att driva samma politik som Romina Pourmokhtari gör.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén sa i sitt anförande inför omröstningen att misstroendeinstrumentet ska användas varsamt, men att Romina Pourmokhtari är olämplig för uppdraget.
– Sedan regeringen tillträdde har otaliga steg tagits som raserar den miljö– och klimatpolitik som Sverige byggt upp under decennier, sa Daniel Helldén.
Centerledaren Muharrem Demirok kallade klimathandlingsplanen för ett luftslott av utredningar och översyner.
– De förslag som kan göra skillnad här och nu verkar ligga kvar på Sverigedemokraternas kansli efter att de lagt in sitt veto, sa han.
Efter omröstningen uttryckte Demirok besvikelse – men ville inte kritisera Socialdemokraterna.
– Jag är inte besviken på ett enskild parti. Jag är besviken på att vi i den här kammaren inte kan enas om det som faktiskt är en av vår generations absolut största utmaning. Det är uppenbart att även klimatfrågan har blivit en del av någon spelteoretisk hantering. Och när vi inte ens kan enas om de här svåra frågorna, då är det ju svårt att veta hur vi ska kunna enas i annat, säger han till Dagens ETC.
”Meningslös symbolpolitik”
Klimatministern fick stöd inför omröstningen av bland annat den liberala gruppledaren Lina Nordquist. Hon menar att regeringen med satsning på kärnkraft och elektrifiering tar tag i frågor som tidigare regeringar skjutit framför sig.
– Det är inte Romina Pourmokhtari som ska bort, det är den meningslösa symbolpolitiken vi utsatts för som skjutit de svåra frågorna framför sig, sa Lina Nordquist.