– Det är klart att det hade varit roligare att fatta beslut om vi hade haft en kista full av pengar och kunde dela ut dem. Samtidigt så handlar politik om att göra olika prioriteringar. Där har vi varit tydliga med att vi fokuserar på det som är kommunal kärnverksamheten och prioriterar bort sådant som ligger utanför det, säger han.
En del protester
Vissa av besparingarna har lett till protester. Allégårdens pensionärsförening har ordnat flera demonstrationer mot nedskärningarna på deras kaféverksamhet och Folkbibliotekens vänner protesterade när kulturnämnden bestämde sig för att spara pengar genom att justera stadsbibliotekets öppettider och minska programverksamheten. Axel Josefson tycker ändå att det finns en förståelse för att kommunen måste prioritera.
– Jag tror att det finns ett stort stöd för det här bland göteborgarna. De blir frustrerade när de ser att kvaliteten i kärnverksamheten är för låg, samtidigt som kommunen delar ut gratisprodukter och erbjuder kostnadsfria tjänster, säger han.
”De skär med kniv”
Vänsterpartiets ordförande Daniel Bernmar är mycket skeptisk till de senaste månadernas nedskärningar. Enligt honom är det en lögn att den styrande alliansen satsar på kärnverksamheten.
– Om man räknar bort skolan så har de utsatt de kommunala verksamheterna för ett ekonomiskt stålbad. Att de satsar på kommunal kärnverksamhet är helt enkelt inte sant. De har hyvlat med osthyvel på vissa verksamheter och skurit med kniv på andra, säger han.
Särskilt orolig är han över neddragningarna på social resursförvaltning och idrotts- och föreningsförvaltningen. Besparingarna på den förstnämnda innebär bland annat mindre pengar till insatser mot prostitution och föreningsbidrag till kvinnors organisering. Sparpaketet på idrotts- och föreningsförvaltningen innebär exempelvis att det fria inträdet för barn och unga på simhallar försvinner.
– Jag tycker att resultatet för idrotts- och föreningsnämnden är särskilt allvarligt. De skär ner på mellan 10 och 15 procent av deras totala omsättning och det är helt enkelt inte möjligt. Jag undrar vilka simhallar de vill stänga och vilka föreningsbidrag de vill ta bort. Det här är så svårt för mig att hantera.
Kan du se något positivt med att förvaltningarna tvingas se över sin ekonomi och se vad de kan effektivisera och prioritera bort?
– Efter att ha jobbat med välfärdsverksamheter i nio år kan jag ärligt säga att det inte finns någon luft i systemet. Sedan 90-talet har det varit ett hårt ekonomiskt tryck på den offentliga servicen och jag kan inte se att det finns några stora lufthål att pressa ur.
Definierar kärnuppdrag olika
Grunddiskussionen handlar inte bara om själva nedskärningarna, utan vad som egentligen ska ingå i kommunens kärnverksamhet. Enligt lag måste kommunerna ordna verksamheter som skola, barnomsorg och socialtjänst. De ansvarar över äldreomsorgen, biblioteken och räddningstjänsten. Utöver det kan de använda skattepengarna till annat som kommer kommuninvånarna till nytta – som lekplatser, träningsanläggningar och fritidsgårdar. Axel Josefson tycker att de rödgröna partierna inte har lyckats definiera vad som är kommunens kärnverksamhet.
– Man måste definiera det för att kunna prioritera mellan olika verksamheter. De lyckas inte med det, utan lovar allt till alla. Det håller inte i längden, säger han.
Daniel Bernmar vill helst inte värdera kommunens verksamhet efter vad som är kärnuppdrag och inte, eftersom han tycker att det är ett farligt begrepp.
– Ta till exempel förebyggande verksamhet som att vi delade ut broddar till äldre. De sparar mycket lidande för dem och mångmiljonbelopp för kommunen för om de ramlar hamnar de i den kommunala omsorgen. Enligt mig är de förebyggande åtgärderna minst lika mycket kärnverksamhet som det andra, säger han.
Ger mer till skolan
Om man jämför den styrande alliansbudgeten med oppositionspartiernas budgetförslag kan man se att Alliansen ger mer pengar till grundskolan. Skillnaderna inte så stora, men de lägger exempelvis 36 miljoner mer än Socialdemokraternas förslag och 19 miljoner mer än Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Feministiskt initiativs gemensamma budgetförslag. Alliansen lägger också lite mer pengar på förskolan. Däremot fördelar de mindre pengar till stadsdelarna, som ansvarar för verksamheter som äldreomsorg och socialtjänst.
Axel Josefson säger att de lägger en del av de insparade pengarna på underhåll av byggnader och gator eftersom det varit eftersatta under en lång tid. Alliansen försöker också att komma bort från arbetssättet att de kommunala bolagens vinster plockas ut från bolagen och används för att finansiera kommunens löpande verksamhet. Axel Josefson menar i stället att en större del av vinsterna ska återinvesteras i själva bolagen.
– Under många år har vi haft en hög aktieutdelning från bolagen till göteborgarna, för att finansiera den löpande verksamheten. Det är inte långsiktigt hållbart, så vi har börjat ta ut mindre pengar från bolagen. Men vi går långsamt fram, för det är inget man kan göra i en handvändning, säger han.
Om omfördelningen av kommunens resurser fortsätter under hela mandatperioden tror Daniel Bernmar att kommunen står inför ett tufft läge.
– Jag hoppas verkligen inte att deras budget kommer styra hela mandatperioden, för om det här stålbadet fortsätter i fyra år står vi inför en allvarlig situation. Alla förebyggande verksamheter kommer att vara borta och äldreomsorgen kommer stå på ruinens brant.