Olle har en cerebral pares, oftast kallad CP-skada, och utvecklingsstörning. Han bor på ett gruppboende och har daglig verksamhet på Galaxen. Omsorgspedagog Lina Grip efterfrågade för ett par år sedan logopedkontakt från Vuxenhabiliteringen då hon inte kunde förstå Olle. Olle kan inte uttrycka sig verbalt, han har mycket nedsatt finmotorik men klarar att peka med hela handen. Olle har gångförmåga och är skicklig med att dra nytta av saker i omgivningen för att visa vad han vill, som att gå till kylskåpet när han vill ha något att äta. Olle har nu fått en pekkarta och en pekbok som kommunikationshjälpmedel som innehåller bilder och enklare text.
– Nästa steg är att kartlägga om en surfplatta kan tillföra ytterligare utveckling, då samarbetar jag med en av våra arbetsterapeuter, säger Pia Sjölund.
Målsättningen är att kommunikationen fungerar i vardagen på ett naturligt sätt. För detta krävs det att såväl Olle som personalen utvecklar ett gemensamt sätt att kommunicera.
Detta är långsiktiga insatser som tar tid att lära sig. Här på Galaxen är det fint att se att personalen inser detta. De lägger hela tiden till bilder och text som de märker saknas i pekboken och pekkartan, Säger Pia Sjölund.
Olle har nu en daglig kommunikationsstund där personalgruppen en och en turas om att delta. Det märks att Olle är gladare nu för tiden,. Han har som alla andra behov av att uttrycka vad han vill och berätta vad han har varit med om, säger Lina Grip.
Hela Örebro län
När ETC Bergslagen besöker Olle pekar han på en bild på en hörapparat och en bild på en tv. Han får först frågan om det är svårt att höra vad som sägs på tv:n och nickar, sedan blir frågan vilken tv och Olle nickar igen när gruppboendet nämns.
Nu får vi framföra till boendet att Olle har bekymmer med att han inte hör tv:n. Det här hade varit mycket svårare för Olle att förmedla utan pekbilder, säger Pia Sjölund.
Det var efter den fyraåriga logopedutbildningen vid Linköpings universitet som Pia Sjölund fick arbete på Vuxenhabiliteringen. Utöver kommunikation består arbetet av att hjälpa patienter som har sväljningssvårigheter. Vuxenhabiliteringens insatser omfattar hela Örebro län och riktar sig till patienter som har autism, utvecklingsstörning, förvärvade hjärnskador eller neurologiska sjukdomar. Teamen som täcker norra länsdelen är placerade i Örebro och i Nora. De består av logoped, arbetsterapeut, psykolog, kurator och sjukgymnast. Det finns även läkare, specialpedagog och musikterapeut.
– Jag trivs utmärkt med att ge vardagsnära insatser som ju är habiliteringens kärna. Personal och anhöriga runt patienten behöver oftast involveras. Det kan röra sig om patienter som har medfödda funktionsnedsättningar, som Olle, eller förvärvade funktionsnedsättningar som har orsakat exempelvis afasi. Varje individ är unik och en ny utmaning, säger Pia Sjölund.
Efter besöket på Galaxen är det dags för fler patientbesök i Hällefors för Pia Sjölund. När besöket närmar sig sitt slut pekar Olle på en bild på ett brev sedan på mig och slutligen på sig själv. Med detta menar han att han vill få en tidning skickad till sig när artikeln om honom har blivit publicerad vilket ETC Bergslagen givetvis ska se till att Olle får.