För två år sedan fick myndigheten i uppdrag av regeringen att utreda hur man ska få ner rökningen bland Sveriges befolkning och nu står resultatet klart. I utredningen kommer man med flera förslag. Rökförbud på uteserveringar, utanför och inne på idrottsanläggningar och vid busskurer lyfts fram.
– Det är en jätteknepig fråga hur mycket passiv rökning utomhus skadar. Däremot har vi tittat på vilka besvär som upplevs. Vi har också hittat samma partiklar som är skadliga inomhus utomhus, säger Anna Jansson som är chef på enheten för miljö och hälsa.
Under utredningens gång har man tittar på andra länder som har kommit långt på vägen mot ett totalt rökförbud på offentliga platser. Men man har också gjort jämförelser med 2005 när rökförbudet på krogen infördes i Sverige.
– Vi kunde då se att det inte blev de stora reaktioner och konsekvenser som folk först trodde. Faktum var att rökningen minskade kraftigt, fortsätter Anna Jansson.
"Löser sig självt"
Det är inte det lättaste att införa ett förbud på offentliga platser eftersom det blir en juridisk fråga kring avgränsningar. Dessutom kan man fråga sig hur man ska få ett förbud vid till exempel busskurer att efterlevas. Det visar sig att Folkhälsomyndigheten inte är helt på det klara med den saken.
– Vi måste se till att vi får en tydlig lagstiftning först och främst, men sedan kan så klart inte tillsynshandläggare på kommunen gå ut och patrullera. Det blir oerhört viktigt att det drivs en informationsinsats. Då kommer det lösa sig av sig självt och allmänheten kommer bidra till att det här upprätthålls, säger Anna Jansson.
Inget motstånd
Idag är det 90 procent av Sveriges befolkning som inte röker och Folkhälsomyndigheten menar att man måste se till deras behov. Redan 2003 fastslog riksdagen en folkhälsopolitisk proposition som sa att ingen ska behöva utsättas för passiv rökning mot sin vilja. Motståndet från rökarna är inte heller något man har märkt av, menar Anna Jansson.
– Det enda vi har stött på är frågetecken kring hur ett förbud skulle påverka olika branscher. Det är liknande de frågetecken som lyftes 2005. Gissningsvis har inte rökarna en gemensam åsikt. Det finns säkert de som upplever det besvärande att inte kunna röka överallt, men också många som ser möjligheten att sluta röka.