Hur detta kommer att påverka opinionsläget låter Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, vara osagt. De osäkra variablerna är än så länge helt enkelt för många.
– Det kan finnas C-väljare som tycker det är bra att det kan bli vilken regering som helst, och det kan finnas de som skräms bort för att de på grund av detta inte vet vad de lägger sin röst på, säger hon.
Nyliberalismen kan avgöra
Dessutom är det enligt henne långt ifrån säkert att ett regeringssamarbete mellan S och C har chansen att bli en framgångssaga.
– Traditioner har ju funnits. Olof Johansson (C) gjorde ju upp med Göran Persson (S) och Gunnar Hedlund (C) regerade ju med Tage Erlander (S), men dagens C står för en tydlig och skarp nyliberal linje. I vissa frågor ligger de till och med snäppet höger om M, vilket också kan bli en anledning till att dessa nyliberala C-väljare flyr partiet.
Att Annie Lööf kan tänka sig att dela regeringsansvaret med både S och M betyder inte att hon kommer göra det till vilket pris som helst. Om Moderaterna fortsätter hålla dörren öppen för att budgetförhandla med Sverigedemokraterna tänker C fortsätta vända blicken åt annat håll, meddelande Annie Lööf i tisdags.
Det betyder att C i slutänden kan tvingas förhandla med ett rödgrönt vänsterblock där Vänsterpartiet ingår i förhandlingarna. Och Kalle Sundin från fackliga idéinstitutet Katalys ser Annie Lööfs uttalanden i veckan som en öppning mot just V.
– Om C verkligen vill hålla SD utanför, vilket Annie Lööf varit tydlig med hittills, så måste de helt enkelt kompromissa med V om man ser till dagens opinionsläge och mandatfördelning. Man kan också uttyda att Annie Lööf anser att SD inte går att regera med på grund av skillnaderna i värderingar, men att det som står i vägen för samarbete med V är deras ekonomiska politik, vilket jag ändå tolkar som en öppning för samarbete med V.
Corona en faktor
Men än är det långt kvar till valet och mycket kan hända, säger Kalle Sundin.
– Det kommer nog att bli väldiga förflyttningar. Det är inte bara L och MP som är vid riksdagsspärren, även KD närmar sig. Jag tror att vi nu går in i en period när de här småpartierna kan komma att agera på desperata sätt. Så tror jag man får betrakta L:s utspel. Det är uppenbart att deras politik inte lockat väljare, så då ger de sig in i det politiska spelet istället.
Marja Lemne påminner om ännu en faktor som bör tas i beaktande – att coronaviruset fortsätter ställa till det för samhället.
– Röstdeltagande och därmed mandatfördelning kan påverkas av det. Om folk ska behöva köa till en vallokal med två meters mellanrum kanske många låter bli, och om valdeltagandet faller kan antalet röster få större genomslagskraft och spela roll för valutgången – vilket i och för sig kan slå åt båda håll.