Operation ökar överlevnaden för män som har drabbats av prostatacancer. Ändå kan det vara värt att låta bli att operera. Det visar en ny studie från Örebro unversitetssjukhus.
– Ju beskedligare tumören är desto mindre tjänar man på en operation, säger Jan-Erik Johansson som leder forskarteamet i Örebro.
Både Örebro universitetsjukhus och Akademiska sjukhuset i Uppsala gick i förra veckan ut med resultatet av studier där patienter med prostatacancer har följts i nästan två decennier. Båda studierna visar att chansen att överleva sin cancer ökar vid en operation med 44 procent. Men Jan-Erik Johansson, professor i Örebro, vill ändå säga att en operation inte lönar sig för alla.
– Det är framför allt män under 65 år med en måttligt aggressiv form av cancer som har störst nytta av operationen. För dem med en beskedligare form och där cancern upptäcks tidigt så kan det vara bättre med en avvaktande inställning, säger han.
Problemet är att en operation kan ge stora biverkningar. 80 procent av dem som opereras för prostatacancer får problem med erektionen och det finns också risk för urinläckage. Idag kan vården titta på tumörens celler och säga om värdet är lågt, medelhögt eller högt, det vill säga om tumören är beskedlig och växer långsamt eller om den är aggressiv. Är tumören beskedlig så kan det räcka med regelbundna kontroller och behandling vid behov. Men det finns ingen absolut säkerhet och läkarna kan aldrig till hundra procent garantera att patienten kommer att kunna leva hela livet utan att tumören påverkar överlevnaden.
– Nej, så är det. Och därför har vi en överbehandling idag. Patienter opereras och får de negativa biverkningarna utan att det kanske egentligen är nödvändigt, säger Jan-Erik Johansson.
8 räddar 1
Enligt statistiken opereras i dag åtta män för att rädda ett liv, alltså behöver åtta män opereras för att förebygga ett dödsfall i prostatacancer.
– Vi forskar just nu för att ta fram bättre verktyg för att kunna göra en säkrare bedömning när det gäller hur cancern kommer att utvecklas. Får vi fram det kommer vi också att veta bättre vilka som ska opereras och vilka som kan behandlas på ett annat sätt, säger Jan-Erik Johansson.