Kontrabasisten Eva Kruse och musikproducenten Peter Liljeqvist står bakom Projektet Fri. Det hela började för ett drygt år sedan när Peter Liljeqvist arbetade extra på ett hvb-hem för ensamkommande pojkar, på Styrsö.
– Då försökte jag först skriva en text tillsammans med killarna som bodde där, men det var så mycket annat som kom emellan, så det blev ingen färdig text den gången, berättar Peter Liljeqvist.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Starkt berörd
Låtskrivande tog riktig fart först efter att hans fru Eva Kruse, såg en föreställning på konserthuset tidigare i år. Där medverkade närmare hundra nyanlända barn från hela Göteborg tillsammans med symfoniorkestern. Hon blev starkt berörd av det barnen släppte fram på scenen. Två av dem fångade hon in med blicken på långt håll. Det var Pouya Amiry och Ruqia Rahimi. Den ene dansade och den andra läste en text. Hon ringde upp sin man direkt efter föreställningen och bad att de skulle göra ett musikprojekt tillsammans, så fort som möjligt. Därefter tog de kontakt med Pouya, Ruqia och Bakhtyer. Alla tre kommer från Afghanistan.
– Jag hade precis gjort en egen musikvideo med mitt band i Tyskland och frågade filmaren som jag jobbade med i Berlin om han ville vara med i ett spännande projekt. Det resulterade i att han flög hit och stannade i fyra dagar och arbetade med oss, berättar Eva Kruse som arbetar som professionell musiker och tillägger:
– Jag visste att det måste ske med en turbo-effekt. Helst skulle musikvideon bli klar innan sommaren.
Så började arbetet med långa inspelningsdagar bland klippor och hav på öarna i skärgården. Plus en trixig logistik för att få ihop ungdomarna inför varje inspelning. Ingen av de tre ungdomarna hade sjungit eller spelat förut. Förutom själva uppträdandet på konserthuset. Då Ruqia Rahimi proklamerade:
”Svenska är ett svårt språk. Det är svårt att lära sig. När jag säger svårt, betyder det inte att jag inte kan.”
Klockren röst
Hon visste själv inte om att hon kunde sjunga. Det förstod hon först när det var dags för inspelning av musikvideon: ”Jag vill va fri”. Där uppträder hon med självklarhet och klockren röst.
Den senaste veckan har Peter Liljeqvist och Eva Kruse ägnat åt att sända musikvideon till regeringen, ett stort antal politiker och till Sveriges Television bland annat.
– Målet med musikvideon är att de som sitter däruppe, förstår att det handlar om människor – ingenting annat, förtydligar Eva Kruse.
– Musik är ett universellt språk. Vi vill att radio skall spela låten och vi vill att TV se oss. För att uppmärksamma barnens situation och att de som kommit hit skall få stanna. Om man tagit barnen i båten, så får man ro den iland, menar Peter Liljeqvist.
"Få känna trygghet"
Bakhtyer Nasiri som rappar i musikvideon, håller med:
– Jag vill att de största politikerna och de som bestämmer, skall lyssna på den här musiken många gånger och försöka förstå texten. Det är så viktigt för ensamkommande barn, från alla olika länder, att få känna frihet och få känna trygghet. Jag vet att vi har rättigheter och vi har skyldigheter. Men det viktigaste är att få stanna här i Sverige.
– Jag är väldigt orolig för att inte få stanna i Sverige. Jag är väldigt pressad över att ha fått vänta så lång tid på svar. Men jag tror att människor påverkas om man visar vad man känner. Om man talar ut om sina känslor så tror jag att de kan förstå hur viktigt det är. Därför vill jag sjunga om det och berätta för andra, förklarar Bakhtyer Nasiri.
– Frihet är att du kan vara dig själv, tillägger Ruqia Rahimi som har uppehållstillstånd och bor med sin familj i Göteborg i dag.
Hon känner flera barn som blivit uppskrivna i ålder, till 18 år, och som förväntas vara vuxna och klara sig själva.
– Nu får de åka tillbaka till sitt land. De kom hit till Sverige för framtiden och för att kunna studera. Nu kan de inte vara säkra på framtiden, konstaterar hon.
Bakhtyer Nasiri är en av de som från ena dagen till den andra skrevs upp till 19 år, istället för 17 år.
– Vi får vänta och se vad de säger. Det enda jag vill är att få ett bra liv. Min dröm i verkligheten är att fixa en bra framtid här är frihet, återkommer Bakhtyer Nasiri till och förklarar att strofen i sångtexten som låter: ”Bara du kan släcka min törst” betyder just det att enbart friheten kan släcka ens törst.
Även om framtiden är oviss för många ensamkommande barn som sökt asyl, så fortgår delningarna för fullt på Youtube, av musikvideon ”Jag vill va fri”.
Får en fortsättning
Projektet kommer att fortsätta. Gruppen har redan fått förfrågningar om att spela live på en ungdomsfestival i Göteborg. Det innebär att så fort sommarlovet är här, så börjar hårdträning för att kunna spela inför en riktig publik. Det är både pirrigt och utmanande. Sedan är tanken att fler låtar skall komma till. Helst med egna texter från de ensamkommande barn som ingår i projektet.
– Projektet fortsätter för vi tror verkligen att vi kan vara med och påverka opinionen, säger Peter Liljeqvist.