Den gångna veckan har han rest runt mellan olika svenska städer för att prata miljö, klimat och framtid.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Efter Växjö, Göteborg och Örebro är det dags för en föreläsning för alla de involverade i Uppsalas klimatprotokoll, och Rob Hopkins har knappt haft tid att äta när vi ses på Uppsala konsert och kongress, varifrån han senare ska ta sig vidare till Stockholm.
– Jag borde trycka upp en t-shirt med turnédatum på ryggen.
Låg sannolikhet att nå utsläppsmålen
Trots skämtlynnet menar Rob Hopkins att det är allvar nu. En ny studie från Science visar att mänskligheten har en enda procents chans att nå FN:s mål om att den globala uppvärmningen stannar på 1,5 grader, och bara fem procents chans att hålla tvågradersmålet, eftersom alla utsläppsminskningar som görs äts upp av ökande konsumtion. Det är i ökande grad bråttom att nå en fossilfri ekonomi, men än så länge har omställningen bara brutit igenom fläckvis i en ekonomi som präglas av ”business as usual”.
Ändå är det pepp snarare än depp som måste förmedlas, om man får tro en av Storbritanniens främsta omställningsguruer.
– Vi behöver en historia om hur underbar och spännande omställningen till ett annat samhälle kommer att bli.
– Hittills har berättelsen om hur vi ska röra oss bort från dagens konsumtionsmönster inte varit övertygande. Det blir som att man ska släpa hem ett trött barn som har ätit för mycket socker från ett barnkalas, den känslan. Dominerar den berättelsen kommer vi inte att klara det.
Samlar positiva exempel
För att komma till Sverige har Rob Hopkins flugit, något som han har klimatkompenserat genom att gräva ned träkol i marken i de städer han har besökt. I Uppsala blev det en symbolisk nedgrävning vid Svante Arrhenius grav – den fysiker som på 1800-talet förstod sambandet mellan koldioxidhalt och värme i luften.
– Det har varit spännande att besöka Uppsala. Jag tycker att det är väldigt imponerande att staden har ett klimatprotokoll som knyter samman så många olika aktörer. Initiativet med att uppmuntra folk att odla egen mat, med grönsaksodlingar på olika ställen i staden, är också upplyftande, säger Rob Hopkins.
En del av hans jobb är att samla på sig positiva exempel från olika platser i världen som arbetar med omställning, för att förhoppningsvis återberätta, inspirera och knyta samman aktörer som arbetar med samma sak.
Tanken är att det lokala engagemanget i slutändan är det som måste föda fram den globala omställning som behövs, men att beslutsfattare måste hjälpa till för att göra det så enkelt som det bara är möjligt.
Hans favoritexempel är staden Liège, som ligger i Belgien, och vars omställningsrörelse har kunnat satsa på lokal matproduktion, med hjälp av lokala myndigheter och det lokala universitetet.
– Det gick inte att ha särskilt mycket odlingar inne i staden, det är en industristad med väldigt förorenad mark. Så det man gjorde var att samla in pengar från allmänheten för att starta upp vingårdar och jordbruk i en ring runt staden, med återförsäljare av livsmedlen inne i kärnan.
Liège odlade i ring
Omställningsrörelsen i Liège gjorde också upp en långsiktig plan för hur den lokala produktionen skulle fortsätta att växa och knytas hårdare till staden. När kommunen skulle anta sin 20-åriga översiktsplan för Liège för en tid sedan valde man att helt och hållet inkorporera rörelsens strategi i den egna planen. Därmed räknar man också med att skapa 5 000 nya jobb samtidigt som minst tio procent av jorden runt staden ska odlas upp.
– Uppsala har kommit långt, men man skulle kunna gå ännu längre. Jag har förstått att man siktar på att kommunen bara ska servera ekologisk mat i sina verksamheter. Ett sätt att göra det på är att stötta ett och annat lokalt jordbruk och i övrigt köpa in ekologisk mat.
– Ett annat sätt är att tänka att det här är den chans man har att verkligen satsa på en ekonomisk matrenässans i staden, med mängder av små lokala matproduktionsinitiativ.
– Om alla de pengar som de offentliga verksamheterna lägger på mat satsas på att driva fram den förändringen får man något mycket starkare.
”Går inte att kombinera”
I omställningen ser Rob Hopkins inte bara chansen att minska utsläpp, utan också möjligheter att minska skadeeffekterna av den globaliserade marknadsliberala ekonomin och i bästa fall göra människor mer delaktiga i sina samhällen.
– Jag tror inte att tillväxt och bekämpandet av växthuseffekten går att kombinera – inte om man tar hänsyn till hur akut problemet är.