Satsningen görs som ett samarbete mellan yrkesorganisationen Entreprenörföretagen, Arbetsförmedlingen och utbildningsföretaget Movant.
– Behovet av mer arbetskraft är så stort att det bromsar utvecklingen inom hela branschen, säger Torbjörn Johansson, från Entre-prenörföretagen.
De som erbjuds möjlighet att gå utbildningen är arbetslösa som är inskrivna vid Arbetsförmedlingen. De som är intresserade och tros ha möjlighet att klara utbildningen får först komma på en två veckor lång introduktionskurs.
– I det skedet är det vi som har full beslutanderätt och som avgör om de får gå kvar eller inte, säger Tommie Schröder, utbildare och tidigare plåtslagare.
För att klara utbildningen behövs ett praktiskt handlag, men också förmågan att kunna läsa ritningar och göra beräkningar. På en vägg sitter lappar med de uträkningsmetoder som behövs för att kunna bygga upp och montera ett ventilationssystem.
– Här får man verkligen nytta av de mattekunskaper man fick i skolan, säger Bekim Baki, som är en av dem som går utbildningen.
Lockar få gymnasieungdomar
En orsak till arbetskraftsbristen är att plåtslageri inte lockar så många på gymnasiets byggutbildning. Torbjörn Johansson tror att de uträkningar som ingår i jobbet kan verka avskräckande på en del.
– Just matte hör till det som många känner att de har svårt för. Men här handlar det om matte som används praktiskt och de som går här lär sig snabbt det de behöver kunna, säger han.
Att ha en bakgrund inom något annat byggyrke eller annan byggnadsutbildning kan vara ett plus. Men bland dem som går utbildningen i Malmö finns personer med en rad olika yrken bakom sig som kock, elektriker och chaufför.
– Många av dem som har helt andra jobb bakom sig har visat sig vara så duktiga att vi förvånas över att de inte har valt det här spåret tidigare, säger Peter Hillgren, yrkeslärare i plåtslageri och tidigare fotbollsspelare.
”Fått lära oss hela processen”
Bekim Baki är 32 år och hade i sitt gamla hemland Makedonien utbildats sig till undersköterska, innan han år 2003 kom till Sverige. Här har han sedan arbetat bland annat på en larmcentral, innan han efter en period som arbetslös började på plåt- och ventilationsutbildningen. Bekim Baki har valt att inrikta sig på ventilationsdelen och är mycket nöjd med utbildningen.
– Vi har fått jobba med plåt från dag ett och får lära oss hur hela processen fungerar, säger han.
Ryktet om utbildningen har spridit sig och lärarna blir kontaktade av hugade elever. Men hittills har ingen kvinna sökt.
– Det är synd. När jag undervisade på byggprogrammet på gymnasiet var de tjejer som gick där dubbelt så bra som killarna, säger Tommie Schröder.
Bristen på byggplåtslagare och ventilationsmontörer är rikstäckande. Projektet med att omskola arbetslösa har fallit så väl ut i Malmö att det finns planer på att sprida modellen till fler platser i landet.
– Det gjordes ett försök med att starta en sådan här i Stockholm, men de lyckades inte få någon sökande. Men de ska nu prova igen, säger Torbjörn Johansson.