Dagens ETC:s sexolog Karina Bäckström menar att det är logiskt att jämställda par har bättre förutsättningar för att ha bra sex.
– Har man sex som funkar för båda blir det mer jämställt och trevligare för alla inblandade, säger hon.
Det finns ingen forskning om hur kopplingen mellan jämställdhet och bra sexliv ser ut i Sverige. För några år sedan tittade forskare dock på hur fördelningen av föräldraledighet påverkade om par höll ihop eller inte. Studien visade att pappor som hade velat vara hemma längre med barnen än vad de var har en högre risk att separera från mamman.
Så här säger Ann-Zofie Duvander, professor i demografi på Stockholms universitet, och en av forskarna bakom studien:
– Om det är så att pappan inte tar ledigt så tror jag att man haft problem redan från början. Det är en indikator på att det finns en fnurra på tråden.
Hon säger att det finns fynd som tyder på att ett delat ansvar för barnen skapar ett bättre samliv.
– Om man delar på uppgifterna så är det positivt för båda. Man investerar mer i relationen, säger hon.
Samtidigt tror hon att det är en förenkling att säga att allt blir lättare om man delar lika.
– Att dela kan också betyda att man behöver förhandla mer, rollerna behöver omförhandlas hela tiden, säger hon.
Känslomässig jämställdhet
Och just de där diskussionerna om vem som ska göra vad känner sig allt fler par trötta på. Det säger relationsrådgivaren Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.se. Hon upplever att många par ledsnat på att bara mäta jämställdhet genom att analysera hur lika hushållsarbetet delas upp. Hon märker ett stort behov av att inkludera annat i jämställdhetsarbetet.
– Jag hör en större och större efterfrågan på känslomässig jämställdhet. Om man känner sig jämlik känslomässigt är det lättare att ge av sig själv fysiskt, säger hon.
Den känslomässiga jämlikheten bygger på att båda känner sig hörda, bekräftade och sedda. Att båda får det utrymmet, och både kan dela det och känna empati för varandra.
Hon säger också att en fixering vid hushållssysslor kan vara symptom på att någonting annat är fel i relationen. Att det finns djupare behov som behöver lyftas och ventileras.
– Då kan man prata med sin partner och berätta vad det handlar om, till exempel: "När du inte gör det här och det här så känner jag mig ensam i relationen", säger hon.
Orgasmglapp
Karina Bäckström säger att det fortfarande finns en bild av att kvinnor vill ha mindre sex än män och hon tror att det kan bero på att många par har ojämställt sex. Hon nämner orgasmglappet, att kvinnor i heterorelationer inte får orgasm vid sex i samma utsträcknig som män, som exempel.
– Då är det inte så konstigt att man inte är så intresserad av sex. Dels är man irriterad över att man gör allt hemma och har allt ansvar för barnen, därtill har man fel typ av sex.
Samtidigt kan det vara dumt att låsa upp sig i tankar om vad som är jämställt och inte när det gäller sex, menar hon. Hon träffar ibland par som är feministiskt orienterade som funderar över om det är okej att som kvinna fantisera om att bli dominerad.
– Jag tror att man behöver frikoppla övergripande analyser när det kommer till det inga sexlivet. Man är ingen dålig feminist för att man gillar hårda tag eller analsex. Man förstör inte för någon annan för att man njuter av det. Jag tänker att det är så pass många kvinnor som har svårt att få orgasm och hitta sin lust, då är det dumt att förbjuda sig själv att fantisera om vissa saker, säger hon.