Efter 16 år vid makten lämnade världens mäktigaste kvinna på onsdagen sin roll formellt. Från och med nu heter Tysklands förbundskansler istället Olaf Scholz.
En 63-årig socialdemokrat, som varit finansminister i Merkels storkoalitionsregering sedan 2018 och innan dess såväl arbetsmarknadsminister och socialminister som borgmästare i Hamburg.
Scholz har mot alla odds lyckats vinna valet, och vända den avgrundsdjupa krisen i SPD, där det tidigare statsbärande partiet så sent som i somras låg och skvalpade runt 15 procent i opinionen. I valet i september hamnade SPD till slut på 25,7 procent och nu blir alltså Olaf Scholz den fjärde socialdemokratiske förbundskanslern i Tysklands historia, efter Willy Brandt, Helmut Schmidt och Gerhard Schröder.
Gröna och gula samarbetspartier
Olaf Scholz ska nu leda en regering med två samarbetspartier som står långt ifrån varandra politiskt, De Gröna och det marknadsliberala FDP. Samarbetet kallas ”trafikljuskoalitionen” efter partiernas färger röd, gul och grön.
Utmaningarna för Scholz är många, och han lär hamna i hetluften ganska direkt.
En av de stora frågorna i Tyskland är alltjämt coronapandemin, där antalet fall per dag under november och december varit högst någonsin. Olaf Scholz har därför öppnat för att göra vaccin mot covid-19 obligatoriskt för alla.
– Som läget ser ut just nu är det moraliskt försvarbart, sa han till Bild i november.
Förslaget har väckt stark kritik och stora protestdemonstrationer har genomförts i flera tyska delstater.
En annan stor fråga är klimatkrisen, där De Gröna har tryckt på för en snabbare utfasning av kolkraften, från 2038 till 2030. Att det sista tyska kärnkraftverket stänger 2022 är redan beslutat och den gröna energiomställningen, som av Scholz har kallats ”århundradets utmaning”, innebär en stor satsning på vindkraft och solenergi.
Klimatfrågan kan skapa konflikt mellan koalitionspartierna, där FDP förespråkar mindre statlig styrning och mindre byråkrati, vilket kan gå på tvärs med De Grönas ambitioner.
Modernisera landet
Vidare lär det bli hårda förhandlingar mellan de tre regeringspartierna om frågor kring ekonomin och skatter. Koalitionen har sagt att man å ena sidan ska höja minimilönen och inte höja pensionsåldern, medan man samtidigt varken ska höja inkomstskatten eller företagens skatter.
Moderniseringen och digitaliseringen är också en kärnfråga för den nya regeringen, där det ofta rapporteras om hur långt efter Tyskland ligger när det gäller utbyggnaden av mobilnät och bredband.
Överhuvudtaget är ”förnyelse” ett ledord för trafikljus-regeringen, där Olaf Scholz har lyckats med att framställa sig både som någon som står för kontinuitet och trygghet men samtidigt också förnyelse och modernitet.