Det händer om och om igen. Barn som rotat sig i Sverige sedan flera år skickas tillbaka till sina ursprungliga hemländer som de inte längre har några band till. Förra veckan rapporterade medierna om Mazen, som går i årskurs 9 i Bredängsskolan i Stockholm, och som ska skickas tillbaka efter tre år i landet. Olacka har gått nästan sex år i samma klass i Lillholmsskolan i Stockholmsförorten Vårberg. Hon talar och skriver på svenska, men kan varken läsa eller skriva på det gamla hemlandets språk och har inga vänner i Mongoliet.
– Jag vill inte flytta tillbaka, jag minns inte mycket från Mongoliet, säger Olacka.
”Hoppas vi får stanna”
Olacka skämdes så mycket över familjens situation att hon i alla år hållit hemligt att de lever gömda. Inte ens bästisen och klasskompisen Irene Bahrani visste något. Idag vet hela klassen, och de ställer upp mangrant, med namnlisor och upprop på sociala medier, för att Olacka ska få stanna.
Själv känner hon lättnad efter att ha berättat och överväldigad av klasskamraternas och skolpersonalens stöd.
– Jag är jätteglad att alla engagerar sig. Jag hoppas verkligen att vi får stanna, jag trivs så bra med mina kompisar här, säger hon.
Bästisen Irene är kritisk till Migrationsverkets beslut att utvisa familjen.
– Det borde inte få gå till så här. Jag tror att vem som helst som skulle höra om Olackas fall skulle hålla med om att reglerna måste ändras. Man borde inte kunna skicka iväg ett barn som bott här i sex år, säger Irene Bahrani.
Annika Hällson är rektor på Lillholmsskolan sedan 15 år. Hon har aldrig tidigare varit med om att en elev som varit så länge i Sverige utvisas och anser att utvisningsbeslutet är ett brott mot barnkonventionen.
– Jag förstår att det måste finnas regler och att det faktum att familjen hållit sig gömd är ett brott mot reglerna. Men föräldrarnas beslut att leva gömda är inget som Olacka kan lastas för. Hon är ett barn och alla barn ska omfattas av barnkonventionen, säger hon.
Enligt Annika Hällson bor hela Olackas familj på tre personer i ett litet rum. Olacka bjuder sällan hem kompisar.
– Det går inte att etablera sig ordentligt så länge man lever gömd, och sedan utvisningsbeskedet har Olackas föräldrar uttryckt oro för hennes psykiska hälsa, säger hon.
I juli ändras lagen
Den 1 juli i år ändras utlänningslagen. Då blir det lättare att bevilja uppehållstillstånd till barn när det finns särskilt ömmande omständigheter. Vilken betydelse lagändringen skulle kunna ha för Olackas familj går inte att säga innan lagen börjar tillämpas, enligt Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket. Idag saknar det, enligt reglerna, betydelse att Olacka bott halva sitt liv i Sverige.
– Familjen fick avslag på sin första ansökan 2009. Den långa vistelsetiden beror på att familjen inte följt det beslutet, säger hon.
Har det ingen betydelse att hon är ett barn och inte kan ansvara för föräldrarnas val att leva gömda?
– Det viktigaste ur ett barnperspektiv är att vara tillsammans med sina föräldrar, säger Sophia Öhvall Lindberg.
Familjen har sökt prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen, men chansen är liten. Endast fall som anses vara praxisbildande tas upp i högsta instans.