Delägaren Rickard Törnblom förklarar att man har satt ett stenhårt miljömål som är omöjligt att nå. Noll utsläpp. De får vänta in tekniska framsteg för att kunna ta sig dit. Men visionen finns.
– Koldioxid-neutral. Inom vår verksamhet är det i stort sett omöjligt. Tekniken utvecklas dock, säger han.
Grundades på 70-talet
Familjeföretaget som grundades på 1970-talet har 22 anställda och omsätter 16 miljoner kronor. Det har alltid funnits ett miljötänk, men tanken att ha en egen solpark på taket (320 kvadratmeter solpaneler, med planer för uppgradering) som förser en liten armada av elbilar med energi framstod som science fiction för några decennier sedan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att fastigheten skulle ha ventilation med luftvärmeaggregat där restvärmen återvinns för att värma upp lager och kontor är också en del av hållbarhetstänket, vilket Rickard Törnblom kallar för ”hållbar fastighetsförvaltning”.
Dagligen servar företaget kunder med fastighetsskötsel, park och underhåll, reparationer och VVS. Bland dessa finns bostadsrättsföreningar och även JC Decaux, som de gör affischeringsrundor åt.
– Vi kör hela affischeringsrundan på el både i Eskilstuna och Västerås. Något som har mottagits positivt och vi är ensamma att göra i den omfattningen bland deras övriga kunder, enligt JC Decaux, säger han.
”Man tänker i gamla banor”
LT konsult fastighetsservice är i en expansionsfas. Miljötänket är alltid i en utvecklingsfas, förklarar Rickard Törnblom.
– Jag tror att det är ren okunskap som gör att inte fler arbetar som vi. Man tänker i gamla banor och vill att bilar ska ha abnormt lång räckvidd som man sedan ändå inte nyttjar. Ofta handlar det om att man vill exempelvis komma 80 mil med bilen. I verkligheten kanske de bara kör fem mil. Kör man inom staden behöver man inte ha en räckvidd på 80 mil, säger Rickard Törnblom.
De strävar även efter att verktyg och redskap som annars ofta är bensindrivna, som exempelvis häcksaxar och trimmers, ska drivas av batterier. Utöver de miljömässiga vinsterna slipper man avgaser och får mindre buller och vibrationer.
Det finns en önskan att i framtiden kunna byta ut de tunga maskinerna, som hjullastare, till biogasdrift.
– Solceller är en rätt så dyr investering. Men vi går i bräschen och sätter upp dem redan nu. Det är ekonomiskt försvarbart, men kostsamt, säger han, och påpekar att solcellerna genererar pengar och faktiskt överproducerar energi. Utan en hög dieselräkning kan man investera i fler elbilar som kostar ungefär två kronor per mil att köra, förklarar han.
Han konstaterar att man stryper de största utgifterna inom bränsle och besparingarna läggs på solceller för drift av bilar, kontor, verkstad, elredskap och trädgårdsmaskiner. Ytterligare besparingar läggs på utbyggnad av verksamheten.
Vill göra det bättre för alla
Animaliska produkter väljs också bort eftersom djurindustrin står för stora utsläpp av växthusgaser. Skor och kläder ska vara utan läder och ko- och hönsgödsel ersätts med kompost från verksamhetens trädgårdsavfall och alggödsel.
Miljötänket kommer inte bara ur en känsla att man vill göra rätt för sig.
– Jag är genuint skräckslagen inför vad framtida generationer står inför. Det är fakta att klimatet är hotat. Men det gäller att hitta sitt sätt att göra något åt det. Stort som smått. Vi måste börja tänka globalt. Samtidigt, även om man skiter helt i miljön så är det fortfarande ekonomiskt att göra så här. Köper du en elbil gör du alla nöjda. De flesta hantverkare i stan behöver inte räckvidden som folk nojar sig över, säger han.
Strävan finns att hitta nya sätt att utveckla och effektivisera för att göra arbetsdagen mer behaglig för de anställda.
– Min privata vision är att gå ner på en sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det tror jag att vi kan komma till så småningom när vi effektiviserar, som när man exempelvis kan spara tid på att inte behöva åka till macken för att slänga bort pengarna där, säger han.