– I samband med att vi skulle starta kampanjen gjorde vi en Sifo-undersökning för att se om folk kände till att dessa uppdrag finns – och det gör ju en stor majoritet inte.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– De vet inte att de kan bli familjehem, en del känner till god man-uppdraget, men man känner inte till att man kan bli kontaktperson eller kontaktfamilj, vilket ofta är det många blir innan de blir familjehem, säger Sara Djupsund.
Konferens för rekrytering
I mitten på november anordnade Socialstyrelsen tillsammans med Linköpings kommun en rekryteringskonferens för att upplysa om behovet av stödinsatser från allmänheten. Även Sveriges kommuner och landsting (SKL) deltog i konferensen.
Deltagare och inbjudna var chefer inom socialtjänsten, gruppchefer och familjehemssekreterare och andra som arbetar med rekrytering.
– Alla som arbetar med det här måste bli bättre på att informera om fördelarna med att bli till exempel familjehem eller kontaktperson, säger Sara Djupsund.
Kampanjen Min insats består bland annat av filmer där människor som har bott i familjehem eller haft annan stödinsats, och personer som är familjehem eller kontaktperson berättar om sina upplevelser. En av de intervjuade är statsminister Stefan Löfven som var fosterhemsplacerad som barn.
– Informationen är jätteviktig. Många kanske känner att: ”Visst, kontaktperson skulle jag kunna bli. Ta en fika någon gång”.
– Och det i sin tur kanske leder till att man så småningom skulle kunna tänka sig att bli familjehem, säger Sara Djupsund.
Men bristen på familjehem, kontaktpersoner och kontaktfamiljer beror inte bara på att folk inte känner till att det finns ett behov. Kraven har också blivit hårdare.
– Inte vem som helst kan ta dessa uppdrag i dag. Kontrollerna är väldigt noggranna, och alla passar inte för uppdragen, säger Sara Djupsund.