BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Länsstyrelsen har, i egenskap av tillsynsmyndighet, arbetat med frågan tillsammans med Stenungsund de senaste åren.
– Det är allvarligt om det är så stora mängder plast som går ut. Vi vet inte hur gamla de här utsläppen är. Vi kommer att följa upp resultaten och följer de utredningar som görs nationellt om spridning av mikroplaster till marin miljö. Mikroplaster är en viktig fråga i samhället i stort som vi behöver arbeta vidare med, säger Elisabeth Lindqvist, tillförordnad enhetschef för miljötillsyn på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
Hon påpekar att myndigheten lyft ett antal brister som behövt åtgärdas med företaget, som exempelvis att ändra rutiner på vissa platser där det kan ske spill samt installera partikelfilter. Enligt Lindqvist har det enligt mätningar lett till att utsläppen har minskat.
”Inte lika stora utsläpp i dag”
Enligt Elisabeth Lindqvist är deras bedömning att investeringarna, i exempelvis mikrofilter, har lett till att Borealis nu inte längre släpper ut lika mycket plast.
– Vår uppfattning är att det är inte så stora utsläpp som läcker ut i dag, vad vi känner till. Företaget har rening av sitt utsläpp av dagvattnet och även processvattnet när det gäller små partiklar. De har gjort många åtgärder på anläggningen för att minska spillet de senaste åren. Vår uppfattning är att det inte pågår stora utsläpp i dag, men vi vet att det har varit stora utsläpp tidigare, säger hon och berättar att de har varit på tillsynsbesök hos Borealis.
Länsstyrelsen kommer dock att följa upp universitetets rapport, de väntar nu på svar om det är många nya plastpellets i testerna, eller om det enbart handlar om utsläpp som skett för ett antal år sedan.
–Skulle det visa sig om det är mycket som är nytt, då är det väldigt allvarligt. Då gäller det att titta på om det finns spridningsvägar som vi inte känner till, säger Elisabeth Lindqvist.
Oklart om sanering
Det är oklart om det behövs någon form av sanering i den bohuslänska skärgården. Enligt Elisabeth Lindqvist kan det bli aktuellt om det ligger kvar betydande mängder av plast, men att det behöver undersökas.
– Det troliga är att utsläppen är kopplade til den här verksamheten, om det handlar om plastpellets. Den här rapporten är jätteviktig. Och om det fortfarande finns stora mängder kvar så får man utreda om det här behöver tas bort. Det finns mycket som pekar på att det är Borealis som är ansvarig i det här fallet, säger hon.
Utöver en uppföljning av rapporten diskuterar myndigheten även med kommunen om att inleda ett miljösamverkansprojekt för att minska utsläppen från alla användare och lagringsplatser i området.
Allvarliga konsekvenser
Forskningsresultaten är nya för Stenungsunds kommuns miljöchef Daniel Jerling, men inte problemet. De har samarbetat med länsstyrelsen kring frågan de senaste åren och tycker att det är bra att universitetet har bidragit med mer faktaunderlag.
– Det är allvarligt, det som inträffat, och att det sannolikt pågått över tid. Det är svårt att veta vilka konsekvenserna är av detta, säger han.
Medvetna om problemet
Enligt Daniel Jerling visar Borealis att de är väl medvetna om problemet, men att forskningsrapporten ger kommunen anledning att titta på om de behöver vidta ytterligare åtgärder.
– Det arbete som tillsynsmyndigheten och vi identifierat som ett problem och försökt åtgärda tillsammans med Borealis är helt uppenbart är viktigt och rätt. Det har lett till ett arbete för att minska de här utsläppen innan rapporten släpptes, säger Daniel Jerling.
Han berättar att de för några veckor sedan fick in en anmälan till kommunen om att plastpellets samlats i närheten av Stenunge å, det vattendrag som forskarna undersökt, och att Stenungsunds kommun har ett sådant ärende öppet.
Ansvarsutredning
Daniel Jerling påpekar att det är viktigt att ta reda på om det kan finnas andra källor än Borealis som plasten kan komma från.
– Vi får antagligen titta på det här med de andra kommunerna, om vi behöver göra en ansvarsutredning, men vi är inte riktigt där än. Vi måste, tillsammans med länsstyrelsen, säkra att det inte blir mer plastpellets i naturen.