Den första votering i fullmäktige som SD aktivt deltog i var i november förra året. Då rörde det en motion från oppositionen om att avskaffa förmånsbilar för landstingsråd och höga chefer inom SLL. Sverigedemokraternas ledamöter valde dock att rösta helt olika: två röstade med Alliansen för att behålla bilarna, fyra för att avskaffa dem och en avstod helt från voteringen. Det slutade med att förmånsbilarna blev kvar.
Tvärvändning i budgeten
I veckan behandlade fullmäktige SD:s första landstingsbudget, som partiet lagt inför 2016. Där föreslog SD bland annat att projekten Spårväg syd, Roslagsbanans förlängning till Arlanda och tvärbanans förlängning till Kista ska avbrytas. Detta till förmån för så kallad Bus rapid transport (BRT) eller ”superbussar”, liknande de som nyligen börjat användas i Malmö. Förslagen står i bjärt kontrast till det regionalpolitiska program som SD tog fram förra året och gick till val på. Enligt detta ville man i stället satsa offensivt på just spårbunden kollektivtrafik som beskrivs som ett ”överlägset trafikslag” – projekt som man nu alltså vill avbryta.
Varför har ni gjort denna tvärvändning?
– Det har framkommit att de här nya bussarna i många sammanhang verkar kunna ersätta spårbygget, som är våldsamt dyrt. Pengarna behövs på andra ställen tycker vi. Dessutom är bussar mer flexibla, säger Dan Kareliusson, gruppledare för SD i landstinget.
Vad tror ni att era väljare tänker om att ni nu driver en i princip motsatt politik jämfört med det ni gått till val på?
– Vi har anpassat oss efter medborgarna, det här är den bästa lösningen för dem. Sen går det ju att starta upp spårvägsprojektet igen i framtiden om det visar sig vara ett bättre alternativ än de här bussarna.
Även vid andra tillfällen har Sverigedemokraterna agerat på sätt som bryter mot vad de tidigare sagt. I februari behandlades en motion om enhetstaxa i SL-trafiken som Miljöpartiet lagt fram, ett förslag som stöddes av resten av oppositionen. Enhetstaxa är något som även SD tidigare uttryckt sig positiva kring, men vid voteringen valde Sverigedemokraternas ledamöter att rösta med alliansen och därmed fälla förslaget.
Hur kommer det sig att ni gjorde så?
– Vi ville avvakta den parlamentariska utredningen som tillsatts kring taxesystemet. Pengarna ska ju tas någonstans ifrån, det är omfördelningar som måste genomföras. Därför tyckte vi att det var bättre att vänta lite, säger Dan Kareliusson.
Enligt det regionalpolitiska programmet vill SD också arbeta aktivt för att landstinget ska vara miljövänligt. Men när landstingsstyrelsen i april behandlade en MP-motion om att skärpa klimatmålen och halvera landstingets energiförbrukning så röstade SD med Alliansen, som lämnade motionen besvarad utan några direkta åtgärder.
Vill minska kulturbudgeten
En stor del av inledningen till SD:s budget för 2016 handlar, kanske inte helt förvånande, om invandring och det mångkulturella samhället. Enligt förslaget bör landstinget ”utöva påtryckning på regeringen i syfte att reducera invandringens nivåer till en mer hanterbar nivå.”
Hur detta skulle gå till mer specifikt framgår dock inte. Partiet föreslog även att minska kulturbidragen med 10 procent, och neka stöd till sådan verksamhet som är “kraftigt politiserad och propagandistisk.”
Hur skulle det gå till? Vill ni ha ett råd som granskar kulturyttringar?
– Ja, då skulle man göra bedömningar på ett annat sätt, på vårt sätt. Och då skulle många inte få något stöd. Det finns massor av projekt som bara är politiska, det är mycket strunt, säger Dan Kareliusson.
Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i landstinget, säger att SD:s landstingspolitik till en början varit mycket oklar. Men att han misstänker att de försöker inta samma roll som i rikspolitiken.
– Jag tror att deras långsiktiga strategi är att stödja alliansminoriteten och därigenom försöka flytta dagordningen. De verkar inte vilja stöta sig med det nuvarande styret i onödan utan går ofta på deras linje i voteringarna, säger han och fortsätter:
– Men det farligaste man kan göra är att avfärda dem som tokstollar. Jag tror att det finns någon slags baktanke i deras handlingssätt. Stockholms landsting är ju efter rikspolitiken den största politiska nivån sett till pengar, så det här är nog viktigt för dem.