Väljarflykten går främst till Centerpartiet (0,8 procentenheter) och Sverigedemokraterna (0,5 procentenheter). Enligt Jonas Hinnfors beror det på att Kristdemokraterna befinner sig i en djup identitetskris.
– De har en oklar plats inom svensk politik i dag. KD har ett långsiktigt problem då deras traditionella frågor om religion och familj har blivit mindre och mindre gångbar. Det är allt färre som ser problem med de frågor som Kristdemokraterna traditionellt försöker politisera, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Som exempel nämns homosexuellas rättigheter, kvinnliga präster och synen på föräldraledigheten. Det har gått fort för KD, fortsätter Jonas Hinnfors.
– Bara för 20–25 år sedan var det ett helt annat tonläge i dessa frågor. Nu är det politiska landskapet ett annat, Moderaterna rör sig mer högerut och flörtar med Sverigedemokraterna och Centerpartiet växer starkt i opinionen.
Hur påverkar det ett parti som Kristdemokraterna?
– Det som håller på att hända är att vi sakta men säkert får en politisering av skillnaden mellan liberalism och konservatism och Kristdemokraterna hamnar någonstans mitt emellan och tvingas ta ställning till de här frågorna.
– Dilemmat är att om man vill vara mer liberal så finns redan Liberalerna och vill man vara mer socialkonservativ finns det mycket större och hårdförare partiet Sverigedemokraterna. Vad gör man när konservatism hamnar mot liberalism i borgerligheten? Det är Kristdemokraternas dilemma, säger Jonas Hinnfors.
”Det är för dåligt”
Jakob Forssmed har under mandatperioden flera gånger hoppat in som vikarierande partiledare under tiden som Ebba Busch Thor har varit mammaledig, och han är inte nöjd med partiets resultat i opinionsundersökningarna. Men han menar att trenden är på väg att vända.
– Vi är på god väg att lyfta oss. Det märks i partiorganisationen att det är någonting på gång och vi har under våren presenterat flera stora saker när det gäller sjukvårdsfrågorna, när det gäller pensionärernas ekonomi och äldreomsorgen. Och det är frågor som växer i väljarnas medvetande och där jag tror att KD framåt kan spela en rätt stor roll, säger han.
Hur märker ni att det växer i väljarnas medvetande?
– Det ser man ju på de här mätningarna att sjukvårdsfrågan, men även frågor som rör äldreomsorgen värderas tyngre av väljarna och det är frågor som vi har varit engagerade i länge. Det tycker jag bådar gott framåt.
I Sifos väljarbarometer nämner bara sju procent Kristdemokraterna i samband med äldreomsorgen, vad anser du om det?
– Det är för dåligt och det är också anledningen till att vi försöker vässa oss ytterligare i de frågorna. Vi har skäl att fundera igenom det och komma med nya förslag.
Måste välja väg
Enligt Sifo blir det allt ovanligare att väljare byter block att rösta på, det gör läget än svårare för Kristdemokraterna. Men Jonas Hinnfors menar att läget är långt ifrån kört än.
– De har en uppförsbacke nu som är värre än den de hade inför förra valet. Då förlitade de sig på stödröster från Moderaterna och med tanke på att de också har en kris så är jag inte lika säker på att det kommer fungera igen.
Vilka väljare är det Kristdemokraterna ska locka med sin politik då?
– Det finns en hyfsat stor grupp som skulle kunna välja KD egentligen, men problemet är att det finns andra alternativ som är tydligare i sin politik. Ser man på KD:s program och vad de säger så står de fortfarande för de kristna humanistiska frågorna, men den grupp som går igång på den typen av värden blir mindre och mindre.
– Kvar blir då frågan om man ska fortsätta vara en traditionell omhändertagande borgerlighet eller ett mer socialkonservativt parti och försöka locka de väljargrupper som finns i Moderaterna och Sverigedemokraterna.