Situationen har blivit allt osäkrare för personal som jobbar i butiker. Det hävdar arbetsgivar- och branschorganisationen Svensk Handel. Men det är inte antalet anmälda butiksstölder som ökat, de har tvärtom minskat kraftigt senaste tio åren enligt statistik från Brottsförebyggandet rådet, Brå.
– Brå mäter antalet polisanmälda stölder och vi delar uppfattningen att de minskar. Det vi ser är att antalet brott ökar men att anmälningsbenägenheten minskar. I vår trygghetsbarometer ställde vi frågan varför man inte anmäler och det blir väldigt tydligt att det inte ger resultat att polisanmäla, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, till Dagens ETC.
I senaste trygghetsbarometern uppgav 27 procent av handlarna att de utsatts för stöld eller snatteri den senaste veckan. 65 procent av dessa anmälde inte brottet.
Fackförbundet Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde delar bilden att stölderna ökat samtidigt som anmälningsbenägenheten minskat.
– Brotten avskrivs direkt från polisens sida. Där skulle vi också kunna hjälpa till genom att gå ut till våra skyddsombud och och uppmana dem att anmäla, så får vi bättre tryck i frågan, säger Krister Colde.
Även utsatta för hot
Men det är inte bara snatterier som är problemet. Även hot, våld och trakasserier förekommer. I Svensk Handels senaste trygghetsbarometer uppgav runt 15 procent av de tillfrågade handlarna att de själva eller personalen den senaste månaden utsatts för någon form av hot eller trakasserier.
– Det är inte kopplat till stöld utan handlar om folk som kommer in och bråkar. Det har varit en ökning över nästan hela landet. Vi ser det i andra branscher också, att kundmötet eller besökarmötet blivit tuffare, säger Per Geijer.
Ska inte ingripa vid brott
Handels har en tydlig arbetsmiljölinje för sina medlemmar: de behöver inte ingripa vid brott oavsett om det gäller snatteri, hot eller skadegörelse.
– De har ingen skyldighet att ingripa om de ser en stöld eller ett snatteri annat än att möjligtvis trycka på en tyst larmknapp. Det är arbetsgivaren som måste lösa problemet i form av väktare eller polis. Man ska inte konfrontera en snattare, det kan eskalera och olyckan vara framme snabbare än man tror. Det är inte värt att riskera livet, säger Krister Colde.
För att säkerställa en bra arbetsmiljö kan arbetsgivare till exempel utbilda personal, hyra in väktare och sätta upp övervakningskameror. Per Geijer menar dock att det inte räcker.
– Arbetsgivaren har det yttersta arbetsmiljöansvaret men verktygen för att lyckas är ganska bristfälliga. I dag kan man till exempel inte ge någon tillträdesförbud till en butik oavsett vad personen ställt till med. Inte ens domstol kan utdöma tillträdesförbud för någon som skadat personal. Det är fullständigt orimligt.