Runt 15 personer skulle ha tvångsavvisas, men för några av dem kunde avvisningarna inte verkställas.
– Vi vet inte på vilka grunder hans utvisning stoppades, vi är bara lättade över att han fortfarande är kvar i Sverige, säger Kajsa Lindqvist.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Yasin Mohammadi har bott hemma hos henne och hennes partner Jan-Åke Eriksson det senaste året. För dem har det därför varit självklart att engagera sig mot utvisningarna.
– Han är ju vårt barn, det är så det känns. Att tvinga honom till Afghanistan är vansinne, han har levt som papperslös i Irak sedan han var fyra år, och pratar inte ens språket ordentligt. I Afghanistan har han ingen, dessutom skulle det vara direkt farligt för honom att skickas dit, säger Kajsa Lindqvist
Flera demonstrationer
Kajsa Lindqvist och Jan-Åke Eriksson är långt ifrån ensamma om att kämpa mot tvångsavvisningarna av de unga afghanerna. Det visade sig inte minst i tisdags när ett hundratal samlades utanför Migrationsverkets förvar i Kållered för att demonstrera. De senaste månaderna har det också hållits uppmärksammade demonstrationer på bland annat Mynttorget och Medborgarplatsen i Stockholm. Dessutom har såväl Amnesty som Röda korset flera gånger påtalat att avvisningarna till Afghanistan måste stoppas - landet är inte säkert (se artikel intill).
Nu ställer sig också allt fler politiker på deras sida. När vice statsminister Isabella Lövin höll sitt sommartal i augusti menade hon att handläggningstiderna för de asylsökande har varit så långa att många hinner fylla 18 år innan de får sitt beslut, och att Miljöpartiet vill att dessa ungdomar ska få chans att stanna. Under en intervju i Aktuellt i tisdags tog hon återigen upp partiets ställning.
– I och med att det har varit orimligt långa handläggningstider får de avslag som vuxna människor och får nu återvända till exempelvis Afghanistan dit de inte har någon anknytning alls. Det tycker vi inom Miljöpartiet är fel.
Socialdemokrater vill ha regeländring
Enligt Isabella Lövin pågår samtal med regeringen, men vad det kommer att leda till kan hon inte säga. Dock har flera socialdemokrater också öppnat för en förändring. Enligt en artikel i DN har totalt 16 socialdemokratiska riksdagsledamöter gått ut och tagit ställning mot utvisningarna till Afghanistan. En av dem är Elin Lundgren.
– Många, från olika partier, vill komma till en bra lösning i den här frågan. Regeringen bör bjuda in till sådana diskussioner för att snarast komma framåt, säger hon till DN.
Kajsa Lindqvist hoppas också hon på att det faktiskt kommer att hända något.
– Det är vansinne att skicka tillbaka människor till Afghanistan. Många av de unga har redan byggt sina liv här, och så gör tveksamma asylprocesser att de tvingas förlora allt.
Vad som kommer att hända Yasin Mohammadi är i dagsläget oklart.
– Vi vet ingenting än. Just nu har han och vi i alla fall fått en liten andningspaus, säger Kajsa Lindqvist.